Utazás Kiállítás

2018.03.10. 14:00

Kincs a hévízi iszapban

Kincskeresés az iszapban, szelfi a boldog békeidőkben, finomságok és megannyi újdonság a városról - Hévíz volt az Utazás kiállítás díszvendége.

Keszey Ágnes

Hévíz koktéllal is várták a vendégeket, akik az iszapban talált kincseket ajándékokra válthatták.

Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

Az aktív kikapcsolódás állt a fővárosban megrendezett múlt hét végi turisztikai seregszemle, az Utazás kiállítás középpontjában, melynek külföldi díszvendége Marokkó, belföldi díszvendége Hévíz volt.

Első nap a szakmai érdeklőket várták: nemcsak a standnál, hanem előadásokra is. Szó volt a vidéki repterekről, a város fejlesztéseiről, a szobakiadókat célzó minőségfejlesztési pályázatról, a gyógyfürdőkórházról és a gyógyturizmusról is.

Hévíz a kiállítás díszvendége volt

- Az, hogy díszvendégnek kértek fel bennünket, megtiszteltetés és elismerése annak a turisztikai és hozzá kapcsolódó munkának, ami az elmúlt hat-hét évben megvalósult Hévízen, ami eredményekben és számokban is látszódik – vallja Papp Gábor polgármester.

A zalai fürdővárosról elismerően nyilatkozott a másik díszvendég, a Marokkói Királyság turisztikai minisztere, Mohammed Sajid is. Úgy fogalmazott: ahogy Hévíz Magyarországon a turizmus motorja, úgy Marokkóban Casablanca is az, melynek korábban polgármestere volt.

Hévíz – amely Budapest után az országban a második helyen áll a vendégforgalom alapján (tavaly 243 ezer főt és 1,1 millió vendégéjszakát regisztráltak) – az elkövetkezendő hónapokban, években egyre inkább megújulva várja a vendégeket. A fejlesztések közé tartozik a Széchenyi utca átalakítása, itt sétány kialakítása, a piac és a nagyparkoló megújítása, a gyógyhelyfejlesztés, a tóvédelmi program, Festetics-sétány és kerékpárút létrehozása, és az új piacok megnyílását eredményező fejlesztés a Hévíz-Balaton Airporton.

- Az előadásomban is elmondtam, hogy a hozzánk érkező vendégek láthatják, hogy az általuk Hévízen elköltött pénzt az önkormányzat folyamatosan forgatja vissza olyan fejlesztésekre, melyeket ők évről évre igénybe vehetnek: szépülhet a város és mindig kapnak valami pluszt – emelte ki Papp Gábor. Mindezektől a vendégforgalom erősödését és új vendégek érkezését is várják.

Papp Gábor polgármester mutatta be a standot
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

Szelfi a békeidőkben, kincs az iszapban

Természetesen ezt a célt szolgálta az Utazás kiállításon való részvétel is, ahol számos érdekességgel várták a látogatókat. A város standján a hévízi turisztikai szervezet mellett jelen voltak hotelek, egy vendéglátóhely ízletes falatokat és italokat kínált, a vendégek fotózkodhattak egy fürdőzős békeidős jelenetben, kincsekre lelhettek a hévízi gyógyiszapban, nyereménysorsoláson is részt vehettek és finom sütiket kóstolhattak.

Fotósarok egy korabeli fürdőjelenettel
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

- A Hévíz TDM Egyesület tagja, a Hungarikum Programiroda felhívására cukrásztanulók a boldog békeidők hangulatát idézve hagyományos mignont és grillázs bonbonokat készítettek. A technika hagyományos volt, de az innovatív megjelenés nagy sikert aratott. A szakmai napot követő esti partin sok vendég megismerhette a színes és izgalmas kézműves sütiket, melyek Csuta Zsolt mestercukrász vezetésével készültek.

Süteményeket is kóstolhattak a vendégek. Képünkön Berta-Tóth Manuéla és Miklós Beatrix
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

Reméljük, hamarosan Hévízen is vendégül láthatjuk a tanulókat és mesterüket, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa a finomságokat – mondta el a süteményekről Miklós Beatrix, a Hungarikum Programiroda igazgatója.

A hagyományos magyar mignon
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

A városnak az volt a legfőbb célja a kiállításon, hogy bemutassák Hévíz vonzerejét, újdonságait, és hogy mindezek hatására erősödjön a belföldi vendégforgalom. Az eseményt megelőző és követő médiavisszhanggal pedig hosszabb időn keresztül tudják hírét vinni Hévíznek.

A fiataloknak is érdekes a város

- Az volt a célunk, hogy kicsit máshogy szólítsuk meg a hazai utazóközönséget -  emelte ki Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Nemcsak a gyógyulni vágyóknak és idősebbeknek, hanem a családoknak és a fiatalabbaknak is szeretnék vonzóvá tenni a várost. Így a tavasztól őszig tartó folyamatos programkínálatra, a zenés, szórakoztató rendezvényekre is ráirányították a figyelmet.

- Természetesen mindenki ismerte Hévízt a kiállítás látogatói közül. A fiatalabbak közül sokan mondták, hogy még kisgyerekként voltak itt a szüleikkel, és meséltek az emlékeikről, de fiatal felnőttként még nem gondoltak arra, hogy Hévízre utazzanak. Azok alapján, amit tapasztaltak standunkon, bízunk benne, hogy ellátogatnak hozzánk. Ők elsősorban wellnes- és fürdőélményeket, páros kikapcsolódást és programokat várnak.

Hévíz koktéllal is várták a vendégeket, akik az iszapban talált kincseket ajándékokra válthatták.
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

Az idősebbek sokkal inkább a pihenést, feltöltődést és a gyógyulást emelték ki. Ők általában arról számoltak be, hogy jártak Hévízen, legtöbben többször is, és felvetődött bennük, hogy ismét el kellene jönni hozzánk, mert már régen voltak itt. Sokan beszéltek sikeres gyógykúrájukról, sokan pedig arra emlékeztek, milyen jót pihentek és hogy mennyire tetszett nekik a város vidéki hangulata, a tisztaság, a virágok, a természetközeliség, a termáltó és a tavirózsák – összegezte az Utazás kiállítás tapasztalatait Horváth Orsolya. A turisztikai szervezet célja az, hogy fiatalabbak is nagyobb számban érkezzenek, hiszen új vendégkör mindig kell.

- A fiatal spa és wellness vendégek, akikből egyre több van, jól idomulnak a gyógyvendégekhez. Nem zavarják egymást a gyógyulni és a feltöltődni vágyók. Ezt a vonalat szeretnénk erősíteni amellett, hogy továbbra is gyógydesztinációnak valljuk magunkat. A cél az, hogy színes, nemzetközi vendégkör alakuljon ki, szezononként váltsák egymást az egészségturizmushoz és vizes élményekhez kötődő csoportok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!