Nagyon cukik

2018.03.05. 13:30

Csikó ikrek születtek Gyűrűsön

Állatorvosok szerint is ritka esemény az iker csikók születése. A napokban megtörtént, Vörös József gyűrűsi ménesében péntekre virradóra látta meg a napvilágot a két kiscsikó.

Hajdu Péter

A két csikó mindenre rácsodálkozik anyjuk óvó tekintete és Kovács Emese gondoskodása mellett

Fotó: Katona Tibor

A ménes kinn tölti a napot a havas tájban. Ott érzik jól magukat, csak éjszakára mennek be fedett szállásra. De Karakis, a kanca két csikójával egyelőre napközben is a futóistálló mélyalmos kényelmében töltheti a napot.

A csikók az ellést követően rövid idő múltán talpra álltak, és szépen szopnak, szemmel láthatóan egészségesek. De még gyengék, óvni kell őket.

- Ez nagyon ritka dolog, a lovak iker ellése után legtöbbször az egyik csikó olyan gyenge, hogy elpusztul, vagy mindkettővel ez történik. Ők most szerencsésen megmaradtak.

A két csikó mindenre rácsodálkozik anyjuk óvó tekintete és Kovács Emese gondoskodása mellett
Fotós: Katona Tibor

Reméljük, hogy megerősödnek és felnőnek – mondta Kovács Emese, a tulajdonos lánya, aki nemrég végzett gazdasági agrármérnökként, és részt vesz a gyűrűsi ménes körüli munkákban. Az egyik csikó kanca, a másik pedig mén, és mindketten sötétpej színűek.

Anyjuk 14 éves akhal-tekini fekete kanca, apjuk az Atamán nevű gidrán mén. Mint Kovács Emese elmondta, lótenyésztéssel és lovasoktatással is foglalkoznak, évente húsz-harminc kiscsikó születik. De arra még nem volt példa, hogy iker vemhesség után mindkét csikójuk életben maradt volna. Azt remélik, hogy tavasszal már a ménessel futhatnak a domboldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!