Hagyomány

2018.03.04. 17:58

A balatonmagyaródi grillázstorta titka

Balatonmagyaródon Szalainé Teri néni mutatta meg nekünk, hogy készül a hagyományos zalai grillázs torta.

Mihály Szilvia

Fotó: Mihály Szilvia

Korábban Zala megyében elképzelhetetlen volt egy-egy lakodalom vagy keresztelő grillázs vagy más néven pirított dió torta nélkül.

De készítettek első áldozásra, bérmálásra, húsvétra és évfordulókra is csodaszép cukormázzal megfestett kosarakat, szíveket, hintót, galambokat vagy épp húsvéti bárányokat.

Teri néni korábban készített torták képeit mutatja meg nekünk
Fotós: Mihály Szilvia

Hozzávalók

Az alaprecept nem túl bonyolult, olvasztott, karamellizált cukorba vágott diót keverünk, és ezt forrón formázva különleges alakú tortákat készítünk. A kihűlt tortára tojásfehérje habból mintákat rajzolunk és szövegeket írunk.

Ez csak leírva ilyen egyszerű, hiszen minden munkafázishoz sok-sok tapasztalat és türelem kell.

Már a dió szeletelése is nagyon aprólékos munka, korábban ezt késsel vágták apróra a háziasszonyok, ma már többféle méretű darálóval dolgozhatunk.

Fotós: Mihály Szilvia

A cukor felolvasztásához a legjobb a hagyományos, fával fűtött sparheltet használni, de gázlángon vagy villanytűzhelyen is megpróbálhatjuk-mondja Teri néni.

Nagyon oda kell figyelni az olvadó cukorra, az nem pirulhat túl, nem éghet meg, mert akkor keserű lesz a torta.

Lassan olvad fel a kristálycukor
Fotós: Mihály Szilvia

Ha a diót a lávaként bugyogó cukormasszába forgatjuk, még óvatosabban kell bánni vele. Ha túl hideg, nem lehet formázni, ha túl forró, akkor leéghet és megkeseredhet az egész.

Nem szabad megégetni, mert akkor keserű lesz
Fotós: Mihály Szilvia

Minden asszonynak van saját, bevált módszere arra, hogy miképp adagolja a cukrot a lábosba, hogy mekkorára vágja a diót, mennyire pirítja sötét színűre, vagy épp kristály vagy porcukrot tesz-e a tortába. Akik ismerik egymást, felismerik a másik munkáját; a színéről, a dió méretéről, vagy a díszítésről.

Teri néni több mint 50 éve készít diótortákat
Fotós: Mihály Szilvia

Formázás

A formázáshoz különféle segédeszközöket használnak. Egy kosár alakú tortához például egy tálalóedényre van szükség, annak öble lesz a kosár alja.

A fogantyúkhoz, cirádás fülekhez boros üveg vagy fakanál nyél szükséges, ezeken szép ívben dermed meg a dió. Ha kihűlt egy adott darab, az könnyen törik, nem lehet tovább formázni.

Most a tavaszi kiscsibéket egy merőkanál segítségével formázta meg Teri néni.

A krumplinak is fontos szerepe van!
Fotós: Mihály Szilvia

A forró diós masszát az adott formára simítják, ehhez a fázishoz egy meghámozott, közepes méretű krumplit használ az, akinek a keze nem bírja a forróságot. Így nem a tenyerükkel dolgoznak, hanem a krumplit mozgatják a meleg diós keveréken.

A megformázott diót vízbe mártják és kihűtik, majd a különböző formákat egymáshoz illesztik. Ragasztani nem kell, hisz a meleg cukros massza egyben ragasztórétegként is szolgál.

A díszítés

Cukros tojásfehérje habbal írják meg a karamell színű tortát. Ehhez nagyon nagy türelem, aprólékos de gyors munka szükséges.

Apró, de gyors mozdulatokkal díszít
Fotós: Mihály Szilvia

 

Fotós: Mihály Szilvia

Teri néninek kézzel írt idézetes füzete is van, amibe hosszú évtizedek óta írja az esküvői rigmusokat, bibliai idézeteket. Találunk benne pajzán mondókákat és német szövegeket is. Mindent leírt, amit eddig készített.

A kézzel írt füzet

Ahogy meséli, évtizedekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt egy zalai lakodalom vagy családi ünnep ilyen grillázs torta nélkül. Minden faluban volt több asszony, aki nagyon szép dió tortákat készített. Ma már kevesen tudnak a grillázzsal dolgozni, az idős asszonyoknak, akik tudják a fortélyokat, már romlik a szeme, nem olyan ügyes a keze, mint régen.

Annyi diótortát készítettem, hogy Bécsig ki tudnám rakni velük az utat-mondja Teri néni
Fotós: Mihály Szilvia

A fiatalok pedig nem tanulták meg tőlük, hogy készül a zalai diótorta.

Fotós: Mihály Szilvia

Ön mikor evett utoljára ilyen diótortát? Ha van róla képe, küldje el nekünk a [email protected] címre!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!