Gyűjtemény

2018.02.25. 09:00

Sosem találná ki, miket gyűjt a fiatal zalai lány!

Nem hétköznapi hobbit űz a zalaegerszegi Zrínyi gimnázium diákja, Schmaltzl Laura. Az Amerikai Egyesült Államokban használatos rendszámtáblákat gyűjti.

Korosa Titanilla

Nem áll távol a gyűjtőszenvedély a családtól, hiszen édesapja érme- és papírpénzgyűjteménnyel rendelkezik. Laura néhány éve gyűjti az USA autóin használatos rendszámokat, amelyek leginkább küllemük miatt tetszenek neki.

- Nem éppen olyan hobbi ez, amire lányoktól számítani lehet – meséli mosolyogva Laura. – Amerikai filmekben, interneten láttam a rendszámokat, feltűnt, hogy ezek nem olyan egyszerűek, mint a nálunk használatosak. Mindegyik jellegzetes, az adott államra, területre jellemző egyediséget tartalmaz. A Montana állambeli rendszámtáblán például a ló és a cowboy, a háttérben legelésző tehéncsorda, a dél-dakotain a Rushmore-hegy, a négy elnök sziklából kifaragott arcképével látható.

Fotó: A szerző

- Az első táblám Wyoming államból való, jobban örültem annak, mint az új telefonnak – folytatta. – Azon az Ördögtorony nevű geológiai képződmény látható. Érdekes New Hampshire államé is, amit egy emberarchoz hasonló természet alkotta minta díszít. Államon belül is vannak eltérő táblák, bizonyos időszakonként újakat adnak ki. Lehet, hogy csak annyi a változtatás, hogy nem dombornyomásos megoldással gyártják le. Van, ahol már kezdenek áttérni a kevésbé díszes táblákra, hiszen a legtöbb mintás, ám ezeket nem könnyű leolvasni. Vannak limitált darabok is, például egy virginiai, amit egy iskola 100 éves évfordulójára adtak ki.

A rendszámtáblákon található betűk időnként asszociációra is késztetik Laurát.

- A nevadai tábla azért érdekes, mert a jelzése 004-LAU, ez utal a Laurára. A másik Arizonából való, a jelzése 319-TZL, vagyis a vezetéknevem utolsó 3 betűje, amit afféle becenévként rám is ragasztott egyik tanárom korábban. Ma már az USA összes, mind az 50 államából rendelkezem rendszámtáblával, illetve 51. a fővárosé, hiszen Washington D.C. önálló szövetségi kerület. A gyűjtemény darabjai egykor használatban voltak, sok esetben balesetet szenvedett autókról kerültek le, amiket aztán áruba bocsátottak.

Schmaltzl Laura figyelmét felkeltették az USA államainak színes, mintás rendszámtáblái  Fotó: A szerző

Schmaltzl Laura gyűjteményében jelenleg 113 darabot őriz, mind szobája falát díszíti. Mint mondta: főként az interneten lehet ezeket beszerezni, megvásárolni, emellett a csere is jelen van a gyűjtők között, akik bár nincsenek sokan az országban, de mindenki arra törekszik, hogy minél jobb minőségben szerezze be a portékát. Amiken kevesebb a karcolás, azok többet is érnek. Az áruk változó, a legdrágább darabok a 100 ezer forintot is elérhetik.

- A végtelenségig lehetne gyűjteni ezeket is, hiszen időszakonként adnak ki újakat. Addig gyűjtöm, amíg érdekel – tette hozzá.

Többször bemutatta közönségnek, iskolatársainak is, hiszen, mint mondta: a gyűjtemény lényege és értéke, hogy megmutassa másoknak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!