Lokálpatrióta kerékpáros

2018.02.04. 11:30

Letenyei lobogóval indul az európai kerékpártúrákra Kozári György

Kozári György rendkívül büszke a gyökereire, ezért az európai kerékpártúráin rendszeresen a határ menti város zászlajával pózol.

Benedek Bálint

Kozári György többek között a tenerifei vulkánok meghódításához is magával viszi szülőföldje zászlaját Fotó: Kozári György

A 42 éves férfi a gyerekkorát Letenyén töltötte, ám az élet úgy hozta, hogy a fővárosban vállalt munkát. A kötődés érzése csak tovább erősödött, amikor Londonban kezdett el dolgozni. Honvágyát azzal csillapította, hogy új barátainak állandóan a dél-zalai vidék varázsáról mesélt.

Kozári György birtoka Letenye béci városrészében található, a kert végében egy patak csörgedezik, ez a környék csendes és békés. Hiába került előbb a pezsgő életéről ismert Budapestre, majd a nyüzsgő Londonba, otthona, a nyugalom szigete, mindig tárt karokkal várta vissza.

Kozári György többek között a tenerifei vulkánok meghódításához is magával viszi szülőföldje zászlaját Fotó: Kozári György

- Boldog gyermekkort töltöttem Letenyén, ám 1997-ben szerettem volna kipróbálni magam a fővárosban – mesélte György. – Az informatikában dolgoztam sokáig, aztán később rengeteg másfajta munkát is végeztem. Majd bő nyolc évvel ezelőtt újabb kihívást keresve Londont választottam, ahol víz- és fűtésszerelőként számítottak a tudásomra. Egy év múlva viszont súlyos motorbalesetet szenvedtem, az egyik lábamat amputálni akarták, hónapokig tartott a felépülés.

A férfi ez idő alatt átértékelte az életét, s kiderült számára, hogy az egészség megőrzése sokkal fontosabb, mint a pénz hajszolása.

- Alig vártam, hogy kerékpárra pattanhassak, s meghódítsam a hegyeket, eltekerjek olyan helyekre, amelyek valódi kihívást jelentenek – mesélte. – Eleinte nehezen lendültem bele az állandó sportolásba, de a felszabaduló endorfin erőt adott a folytatáshoz. Az angliai kalandozásokat követően három osztrák hegyre is „felkapaszkodtam” a drótszamár nyergében. Sőt a Tenerife szigetén élő barátnőmet meglátogatva gyakran a sziget vulkánjait is meghódítottam. Ilyenkor általában 80-100 kilométert is teljesítek, ami feltölt energiával.

Azonban Kozári György soha nem indult el a letenyei lobogó nélkül. A Facebookra feltöltött fényképein rendszerint megmutatja, merre tekert épp és büszkén vállalja, melyik városból származik. Mára a bicikli tartozéka lett a zászló, s a legközelebbi tanzániai túráján is büszkén emeli majd a magasba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!