Bormustra

2018.02.13. 12:30

Bázakerettyén ezúttal a fehérborok sikerültek jobban

Az évjárathoz képest kicsit gyengébb eredményt hozott a faluban az elmúlt hétvégén megtartott borminősítő.

Gyuricza Ferenc

Munkában a zsűri

Fotó: Gyuricza Ferenc

A versenyre 39 mintát neveztek helyi gazdák, többségében fehérborokat. Egy-két kivételtől eltekintve valamennyi a települést övező dombhátakon termett szőlőből készült.

A borokat háromtagú borász-bortermelő grémium bírálta, a zsűri elnöke a letenyei Kuprivecz József volt, míg tagjai – Liviczki Tibor és Németh Géza – Becsehelyről érkeztek.

Értékelésük szerint a 2017-es évben jó alapanyaggal dolgozhattak a gazdák, de az évjárat sajátosságai miatt a borkezelésre jobban oda kellett volna figyelni. Ez főként a vörösboroknál mutatkozott meg, ezért összességében most jobban sikerültek a fehérek, bár a vörösek közt is akad több figyelemreméltó.

A 39 borból három érdemelte ki az arany minősítést, 12 kapott ezüstöt és 15 bronzot. A zsűri nyolc mintát oklevéllel jutalmazott.

Munkában a zsűri
Fotós: Gyuricza Ferenc

A minősítőn a helyi hagyományoknak megfelelően most is kiosztottak három díjat, ebből kettőről a zsűri döntött. A falu bora címet Fülöp Csaba szürkebarátja érdemelte ki, és ugyancsak ő kapta a legjobb vörösbornak járó elismerést, ez utóbbit nero boráért. A borokat nemcsak a zsűri tagjai, hanem a termelők is megkóstolták, ennek alapján a közönségdíjat Födő Zsolt vehette át a vegyes fehérborért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!