Farsang

2018.01.30. 11:00

Jeremiás és Rebeka különös esküvőjén

Számtalan alkalommal bebizonyosodik, szűkebb-tágabb lakóhelyünk nemcsak a szép környezettől, hanem a benne élők örömétől lesz valódi otthon. Így van ez a pethőhenyei egyesület jóvoltából a kis zalai faluban.

Matyovszky Márta

Fotó: A szerző

Hagyományos rönkhúzáson, tréfás farsangi szertartáson (Mikorvacakolhatok Jeremiás és Aligvárom Rebeka esküvőjén) vehettek részt Alsónemesapátiban a Nemzedékek értéke – értékes nemzedékek programsorozat negyedik rendezvényének látogatói. Az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület előadása után népdaléneklés, népi játékok és olyan néptáncos mulatság következett, hogy még a holtak is táncra perdültek.

Fotó: A szerző

A talpalávalót a Gyéres Zenekar húzta. A farsangi fánksütés mesterei és tanítványai külön kitüntetésben részesültek. A térség településeit, kulturális egyesületeit összefogó rendezvény szervezője a pethőhenyei Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület, támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Fotó: A szerző

Korábbi rendezvényeik kapcsán is beszámoltunk, a közösség motorjául szolgáló Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület „nonprofit társadalmi szervezet, célja a következetes társadalmi szolidaritás kiépítése, a szakmai együttműködés kialakítása és fejlesztése tágabb értelemben a határon túli magyarság, szűkebb értelemben az erdélyi Mezőség közösségi életének modernizációja érdekében”, olvasható az egyesület honlapján.

Fotó: A szerző

A kapcsolatok elevenségét jelzi, hogy a Tarsoly társszervezete a szamosújvári Téka Alapítvány. Vállalt célkitűzésük, hogy támogassák a mezőségi szórványban működő alapítvány programjait, a Téka Szórványkollégium fenntartását és a Mezőségi Kemény Zsigmond Szórványoktatási Központ felépítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!