Téli sportok

2018.01.17. 14:24

Idén télen a Balaton helyett Hévízre járnak korcsolyázni a környékbeliek

Ezen a télen nem fagyott be a Balaton, de a közelben a hévízi Jégpályán minden nap tudunk korcsolyázni.

Mihály Szilvia

Korcsolyázók a keszthelyi Libáson 2017. január 7-én.

Fotó: Mihály Szilvia

A hévízi Jégpálya hétvégén és délutánonként bárki számára látogatható, hétköznap délelőttönként iskolás csoportok tartják itt a testnevelés óráikat.

Vasárnap délelőtt ovisok, kisiskolások csúsztak a pályán a szüleikkel, volt, aki Keszthelyről vagy Gyenesdiásról jött át Hévízre.

Alsópáhokról érkeztek a gyerekek szerda délelőtt a Dr. Szántó Imre Általános Iskolából korizni, akiket tanárnőjük, Jutka néni kísért el.

Meszlényiné Szabó Judit elmondta, hogy az önkormányzat támogatásával tudnak eljutni a közeli településről Hévízre, a falu kisbuszait használva az utazáshoz.

A testnevelés óra keretében az is könnyen megtanul a jégen csúszni, akinek még nem is volt a lábán korcsolya. A tanárnő szerint érdemes minél kisebb korban jégre vinni a gyerekeket, akkor még nem félnek, és alacsony magasságuknak köszönhetően a súlypontjuk is lejjebb van, nem esnek nagyot.

Aki iskolásként ismerkedik ezzel a téli sporttal, annak a tanárokon kívül a társai vannak a legnagyobb segítségére, hiszen a gyerekek szívesen tanítják egymást.

Fotós: Mihály Szilvia

Már a korcsolyacipő felvételénél látszik, ki rutinosabb; a kezdő korisok a padon kiabálnak a tanárnő után, aki mindenkinek segít felvenni a korcsolyát, majd ellenőrzi, hogy sapka-sál van-e rajtuk, hiszen a műjégen is hideg van.

Fotós: Mihály Szilvia

-Rendszeresen járnak télen korcsolyázni?

-Négy-öt éve jövünk át a hévízi jégpályára. Természetesen, ha befagy a Balaton, akkor oda megyünk, de egy sportpályán könnyebb és biztonságosabb testnevelés órát tartani, mint a tavon. Itt jobban együtt vannak a gyerekek, nem csúsznak el olyan messzire. Egy szezon alatt kétszer-háromszor tudunk korcsolyázni a diákokkal.

-Aki először van jégen, mennyi idő alatt sajátítja el ezt a sportot?

-A teljesen kezdőknek én mutatom meg az alapmozgásokat, majd a társai segítségével gyakorol. Az első óra végére többnyire már magabiztosan mozog mindenki.

-Gyakori, hogy testnevelés óra keretében nem a tornateremben vannak a gyerekekkel?

-Sok szabadidős sportot tanítunk meg Alsópáhokon a diákoknak, fontos, hogy fejlett mozgáskultúrájuk legyen, minél több mozgásformát megismerjenek. Járunk tollasozni, teniszezni; rendszeresen biciklizünk és túrázunk a gyerekekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!