„Lehet nehéz feladat? Iiiigen!”

2018.01.17. 11:00

Egy délelőtt a megyeszékhelyi Montessori Általános Iskola és Óvoda csapatával

Nem lehet játszani, tanulni kell! Vajon tényleg igaz ez a mondat? Vagy megy egyszerre mindkettő? A Montessori-pedagógia szerint igen. Az e módszer alapján működő megyeszékhelyi iskolában vendégeskedtünk tegnap.

Arany Horváth Zsuzsa

A híres torony és lépcső

- Fűzfa, nekem most ez tetszik legjobban – mondja az elsős Jakabfy Sólyom, aki a kártyákon látható képekhez épp szótagokat rendelt. A fűzfát nem ismerte, de sikerélményt adott a feladat, hát emlékezetes lesz, az biztos.

Az ugrálásra való szőnyegkockák mindegyikén külön tennivaló várja a lurkókat. Dobókockáznak, szerencsekártyát húznak, mozognak ide-oda. Közben térképzést tanulnak, geometriai viszonylatokat, páros-páratlan számok szétválasztását, megértik a kisebb-nagyobb-egyenlő relációt. Vagy a nyelvtan: földre tett karikákba ugrálnak, s közben annyi szóval mondanak mondatot, ahány karikát látnak. („Anyukám szép”, mondja a legszebb kétszavas mondatot Sólyom.)

Az oviban minden a télről szólt. A fenyőágak által kijelölt spirálban gyalogoltak, egyensúlyérzéket, mozgáskoordinációt erősítve, angol dalokat énekeltek a télről és kipróbálták a téli sportok eszközeit Fotó: Pezzetta Umberto

Lehet nehezebb?, kérdezi a tanárnő. Iiiigen! válaszolnak.

„Csak” játszanak? Igen is, nem is.

Érzékeljük, a montessori előnye az, hogy figyel a gyerekek fejlődési ritmusára, sok eszközt használ és az életkori sajátosságoknak megfelelő a játék.

Egy teremmel odébb az ötödikesek babzsákokon üldögélnek korongok, bábuk, kis fa téglalapok között. Ja, ez a 10/12-ed, mutatják oszlopon, kördiagrammon, bábun. Törteket tanulnak. Egyszerű és szórakoztató.

Játék a sószobában: légutak tisztítása, lábboltozat erősítése, miközben angolul kommunikálnak Fotó: Pezzetta Umberto

A földszinten az óvodában a tél a téma, a kicsik sapkákkal, kesztyűkkel a kezükben sétálgatnak óvatosan, hogy nehogy bajuk essen a lábuk mellett kanyargó, fenyőágból kirakott ösvénynek. Blanka, Benedek, Dorka, Hunor, Zsófi, Bandus, Alexander, Bendegúz, Levente rakosgatja szorosan egymás után a lábfejét, a sapkák, kesztyűk pedig kosárban gyűlnek középen. Közben kiderül, hányféle téli sport hívogatja az embert, ha jó hideg van végre.

- A montessori csendkörben az egyensúlyérzékük dolgozik, figyelemkoncentráció zajlik, javul a mozgáskoordinációjuk, az óvónéni pedig közben megfigyelheti a csoportkohéziót, hiszen látja, hogy az egymást játékba hívó gesztusok során ki nyitottabb, s ki szorult esetleg a perifériára, akit majd másképp kell helyzetbe hoznia – magyarázza Nagy Beáta, a zalaegerszegi Montessori Általános Iskola és Óvoda igazgatója, míg kollégái, Németh Alexandra, Hóka Balázs, Berkiné Orbán Renáta a gyerekekkel már a téli témájú angol dalokat énekli. (A testületet erősíti Wolf Ágnes is.) Renáta a németországi Heidelbergben dolgozva ismerte meg a módszert, ami pedagógiai hitvallása lett.

Az ötödikesek számos eszköz használatával épp a törtekkel foglalkoztak a matekórán. Pap Tamás, Vaskó Luca és Csóbor Kata

- Az óvodában 40 kisgyerek van, a bővítésben egyelőre nem gondolkodunk – mondja az intézmény vezetője, aki általános iskolai és középiskolai tanári diplomával a zsebében szeretett volna valami mást, mint amit talált az oktatás területén. – Elmentem egy Montessori-bemutatóra, tudtam, ez az, amit kerestem. A Bandicica foglalkoztató csoporttal kezdődött 12 éve, most már itt az iskola, s örülünk, Zalalövőről, Hévízről is megtaláltak bennünket.

Míg beszélgetünk, előkerül a Montessori-eszközök legismertebbike: a rózsaszín torony és a barna lépcső. Felsorolni sem lehet, mi mindent fejleszt a gyerekekben, amíg játszanak a fából készült , különböző nagyságú kockákkal, hasábokkal.

Ez egy elsős olvasás óra, elmefényesítő memóriakártyákkal. Szabó Szilárd, Jakabfy Sólyom és Kostrigina Anna

Mi a lényeg? (Amelyet természetesen elfogad a magyar nemzeti alaptanterv és az oktatási rendszer, így az átjárhatóság is biztosított.) A módszer az elméleti tudásszerzés helyett a tapasztalatira teszi a hangsúlyt. A gyerekek nem a frontális tanár-diák viszonyban helyezik el magukat, hanem állandóan foglalatoskodnak valamivel, s ezen a tapasztalaton keresztül jutnak tudáshoz, információhoz. Az önálló feladatvégzés nem félelmetes, hanem élvezetes, amiben számíthatnak a felnőttre. Fontos, hogy minden eszköz nyitott polcokon látható, inspiráló tényezőként. (Az egerszegiek 200 különféle, saját fejlesztésű eszközzel rendelkeznek.)

A híres torony és lépcső

Az intézményben saját kertben termelnek zöldségeket, hogy lássák a gyerekek a növények fejlődését. Hetente, péntek délutánonként kirándulnak a környező dombokon, a csácsi arborétum kedvenc helyük, a természet ismerete, szeretete a mindennapok része. A családoknak havonta rendeznek találkozókat, hogy a szülők is bevonódhassanak mindabba, amivel a gyerekeik a napjaikat töltik.

Igen, a pénz, persze mindenki erre kíváncsi. Az intézménytípus (amelyből többszáz működik jelenleg az országban) az állami normatíva mellett a szülők támogatását sem nélkülözi.

 

- A kis létszámú osztály, az életszerű rendszerszemlélet, a frusztrációmentes közeg és a mindennapos idegen nyelv volt számunkra fontos, amikor a gyerekeinknek oktatási intézményt kerestünk – mondja Szabó-Molnár Terézia, akinek két kisfia koptatja a „montessori” padjait. Ahol, mondanom sem kell, klasszikus padok persze nincsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!