Prés

2017.12.02. 11:00

Ritkaságnak számító borászati eszközt rejt Balla Lőrinc pincéje

Jöjjenek ki, olyat mutatok, amilyet maguk még biztos nem láttak! Ilyen szerintem nincs is még egy a megyében...

Horváth-Balogh Attila

Balla Lőrinc a gúzsos prés működését mutatja. Az orsóval megemeli a súlyt, az ellenkező oldalon pedig ráereszkedik a gúzzsal körbetekert szőlőre a pappal terhelt présdeszka Fotó: A szerző

E szavakkal invitált minket szőlőhegyi birtokára a fűzvölgyi Balla Lőrinc helytörténész. Ott, az 1936-ban épült Öreg-hegyi pincéjében rejtőzik ugyanis a látványosság...

– Ez itt kérem, a gúzsos prés – mutatta büszkén a monumentális méretű eszközt a hegyi hajlék aljában a nyugalmazott pedagógus, helytörténész-szőlősgazda. – Ez a csoda körülbelül 200 éves, a régi pincénkből hoztuk át ide 1936-ban, amikor ez, az „új” – ma már persze, korántsem az...) megépült. Úgy tudom, ilyen nincs még egy a térségben, de lehet, hogy egész Zala megyében sincs. Úgy vélem, a típust a Homokkomárom környékére Koblenzből betelepített német ősök hozták magukkal. A működési elve egyszerű, de nagyszerű. Lényeges szerkezeti eleme egy 3–4 méter hosszúságú, vízszintesen elhelyezkedő gerenda, aminek az egyik vége rögzített, a másikon pedig egy súllyal terhelt orsó van, melynek segítségével szabályozható a nyomóerő. Az összezúzott szőlő a gerenda alatt elhelyezkedő melencében, présaljban levő garatban van. Ennek tetejére kör alakú deszkalapot helyeznek, amelyre aztán a papnak nevezett rövid, vastag gerendák kerülnek. Az egyik oldali súly megemelésével a nagygerenda nyomása a másik oldalon a papra nehezedik, s ezáltal sajtolódik ki a törkölyládában levő szőlő.

Balla Lőrinc a gúzsos prés működését mutatja. Az orsóval megemeli a súlyt, az ellenkező oldalon pedig ráereszkedik a gúzzsal körbetekert szőlőre a pappal terhelt présdeszka Fotó: A szerző

Balla Lőrinc azt mondta: a nevét – gúzsos – onnét kapta a prés, hogy a medencébe, a kör alakú préslap alá bepakolt szőlőt fokozatosan (ahogy nő a rakás) iszalagból font kötéllel tekerik körbe, azaz egyfajta abroncsot képeznek vele a szőlőhalom köré, ami nem engedi szétesni az összerendezett termést.

– Jó dolog, mert a leszüretelt, összezúzott szőlő egyszerre, egy menetben préselhető, nem kell gyakran kivenni a törkölyt, aztán friss szőlőt pakolni belé, mint a kicsi préseknél – magyarázta. – És hajtani sem kell, magától működik. Napközben leszüreteltünk, este berakodtuk, ráeresztettük a présdeszkát, s a súly egész éjszaka préselte ki a bogyókból a levet, miközben én nyugodtan alhattam. A szőlő leve pedig a medencéből egy csövön keresztül rögtön a pincében lévő hordóba csorgott...

Balla Lőrinc azt is hozzátette: alapesetben a területéről leszüretelt szőlőt 3-4 napon át tudta volna kipréselni, ezzel azonban egyetlen nap alatt végzett a munkával – komolyabb megerőltetés nélkül. A törköly még most is a présben van – az öregúr elárulta, lassan kiszedi és jóféle pálinka készülhet belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!