Kártevők

2017.12.05. 06:00

Amit az ágyi poloskáról tudni kell

Az ágyi poloska egyike a legveszélyesebb kártevő rovaroknak, amely csak megjelenhet otthonunkban. A feltételezések szerint a török hódításokkor, a törökökkel érkezett be Magyarországra, de csak később terjedt el igazán, így csúcspontja 1960-1970-ben volt a fertőzéseknek, amelyek megállítását ciángázosítással tudták megoldani, amit értelemszerűen betiltották.

Budapesten azonban az elmúlt években újra megjelentek a nagyobb méretű ágyi poloskák, melyeket egy ideig szintén gázosították, de később betiltották, így ma csak nagyon körülményes és alapos kezeléssel történhet az ágyi poloskairtás egy otthonból.

Az ágyi poloska felismerése

Az ágyi poloska egy alig 4-7 milliméteres, barna színű, szárny nélküli ugró rovar, amelyet finom szőrrel borít. Karmos lába mellett torján egy folyamatosan szivárgó és váladékot termelő bűzmirigy található, teste pedig táplálkozás előtt lapos, utána vérrel telítetten megduzzad, mint a kullancs. Erős szájszervének köszönhetően többször is megharapja az embert, amivel súlyos fertőzéseket terjeszthet.

A következők is érdekelhetnek:

Az ágyi poloska rendszerint úgynevezett kifejléssel szaporodik. A nőstények egy, legfeljebb két évig élnek, ellenben naponta 2-3 petét is raknak, amelyek 10 nap alatt kikelnek, és 5 vedléssel később ivaréretté válnak. Ehhez persze gazdatest, avagy friss vér szükséges, valamint 15 és 37 Celsius fok közötti hőmérséklet. Nagyon szapora élőlény, aminek köszönhetően egy állat akár 4 ezer utódot is létrehozhat.

Amit az ágyi poloskáról mindenképpen tudni kell

Az ágyi poloska rendszerint irtózik a fénytől, ezért kedvelő a sötét helyeket, miközben irtózik a fénytől, éppen emiatt keresi a táplálékát éjszaka, így alvás közben, csipkedi össze áldozatait addig, amíg nem talál olyan eret, amiből friss vért szívhat magának. Az ágyi poloska rendszerint falban, padlózati repedésekben és mélyedésekben, szőnyegben, tapétában, ruhákban, könyvekben, képkeretekben, falvédőkben és egyéb rejtekhelyeken lakozik. A nyirkos és a hideg helyeket nem szereti, így például fürdőben vagy konyhában ritkán fordul elő, csak nagy fertőzések esetén.

Az ágyi poloska sajnos a legtisztább lakásban is előfordulhat, árulkodó jelei pedig, ha reggel ismeretlen eredetű csípésekre ébredünk, levedlett bőrt, poloska tetemeket és vérpöttyöket találunk az ágyban, esetleg fekete pöttyöket, avagy ürüléket bizonyos helyeken, netán petékre bukkanunk, amelyek 1 milliméteres nagyságúak és jellemzően fehér színűek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!