Tolvajok

2017.11.30. 14:00

Profi tolvajok vágták ki az akácfákat Zalakaroson

Vélhetően profik vágtak ki fákat egy erdőrészből, több százezer forinttal megkárosítva a területek tulajdonosait, illetve a Kanica Erdőbirtokossági Társulatot.

Horváth-Balogh Attila

Cziráki László a rendőrség által lefoglalt, sarangba rakott, körülbelül 30 köbméternyi akácfát mutatja Fotó: A szerző

A terület egy részét erdősült zártkertek alkotják, több tulajdonossal, az erdő nagyobbik felét azonban a Kanica Erdőbirtokossági Társulat kezeli. Ennek szakemberei nemrég érzékelték, hogy valakik a zártkerteken keresztül kiközelítő utat alakítottak ki a társulat által kezelt erdőterülethez. Az út vonalába eső akácokat kivágták, hogy a társulat erdejéből a minimum 6-8 Ifára való faanyagot, szintén akácot kitermelhessék.

– A meglévő határjeltől körülbelül 150 métert haladtak befelé a mi területünkön, ami tudatosságra utal – mutatta az érintett erdőrészt Horváth Vencel, a Kanica Erdőbirtokossági Társulat felügyelőbizottságának elnöke, tulajdonos. – Az elkövetők munkastílusa alapján biztosak vagyunk abban, hogy hozzáértők voltak, mert szabályosan választékoltak, tehát külön pakolták a fűrészipari célú, az oszlopnak alkalmas és a tüzelőnek való faanyagot. Ki is hordták az erdő széléhez, körülbelül 30 köbméterről van szó, amit a rendőrség lefoglalt. Hogy vittek-e el korábban fát és mennyit, azt még pontosan nem tudjuk, igazságügyi szakértő fogja kimondani, mert természetesen, feljelentést tett az elnökünk a rendőrségen és az erdészeti hatóságot is tájékoztatta.

Cziráki László a rendőrség által lefoglalt, sarangba rakott, körülbelül 30 köbméternyi akácfát mutatja Fotó: A szerző

Cziráki László, a társulat szakirányítója elmondta: az elkövetők többszörösen is kárt okoztak a zártkerti részek tulajdonosainak és a Kanica Erdőbirtokossági Társulatnak. Ugyanis a kitermelt akácok még nem kerültek vágósorba, 10 év múlva adtak volna akkora növedéket, hogy érdemes legyen kitermelni őket. Így aztán nem csak a jelenlegi fatömeggel károsították meg az érintetteket, hanem a következő 10 év famennyisége is veszendőbe ment. Másrészt a kivágott fákat pótolni kell, de a terület elhelyezkedése és mérete (körülbelül 600 négyszögölről van szó), illetve szakmai szempontok miatt ez csak úgy lehetséges gazdaságosan, ha nagy területen végzik el a pótlást, lehet, hogy további fákat is ki kell vágni.

– Reméljük, mindez nem marad jogi következmények nélkül – jelentette ki Horváth Vencel. – Annál is inkább, mert az elkövetők nem „megélhetési” kitermelést végezhettek, azaz, nem a téli hidegtől való félelmükben gyűjtöttek tűzifát, hanem piacra termeltek, ami igazán dühítő. Ezúton is üzenjük nekik: tartsák tiszteletben a másét!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!