Legendavadász

2017.11.21. 11:30

Cirill betűk Zalaváron

Tudta, hogy kapcsolódik Zalavár a cirill betűkhöz?

Mihály Szilvia

Cirill és Metód Fotó: A szerző

Bár Zalavár a sármelléki repülőtér végén fekszik, a zalai településen nem az itt laktanyát építő orosz katonák írtak először cirill betűket a falu történelmébe.

Cirill és Metód Fotó: A szerző

A honfoglalás előtt néhány évtizeddel járt erre két bizánci hittérítő. Zalavár ekkor Mosaburg néven a Keleti –Frank Birodalomhoz tartozó szlávok lakta gazdag, gyorsan fejlődő település volt.

A szláv írásbeliség megalkotásának emlékoszlopa Fotó: A szerző

Hogy az itt élőket megismertessék a bibliával, a szerzeteseknek néhány kifejezést és szót le kellett fordítaniuk, de nem találtak megfelelő írásjeleket az akkori bizánci abc-ben.

Millenniumi emlékmű Zalaváron Fotó: A szerző

Metód és Cirill, a két bizánci testvér ekkor alkotta meg a glagolita írásjeleket, a mai cirill betűk ősét.

2009-ig csak a szerzetesek emlékirataiból sejthettük, hogy Zalaváron már ezt az írásmódot használták. A döntő bizonyíték az ekkor előkerült cserépmaradvány volt, amin biztos kézzel rajzolt glagolita írásjeleket találtak a régészek.

Az egykori Mosaburg romjai
Fotó: A szerző

Ez nem csak azt bizonyítja, hogy Cirill és Metód valóban járt Zalaváron, hanem azt is, hogy itt használták először a cirill betűkké formálódó glagolita írást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!