Természetgyógyászat

2017.10.16. 11:00

Ősi, gyógyító kristályok

Már az emberiség megjelenése előtt is léteztek a Földön kristályok, amelyeknek különféle gyógyító hatások tulajdoníthatók.

Kiss Gyöngyvér

A szakavatottak jól tudják, hogy például a nyakláncokon ékeskedő akvamarin medál segíthet a pajzsmirigy problémákon, nagymamáktól örökölt borostyánkő a máj-epe regenerálódására, valamint az ízületek működésére lehet jótékony hatással, de akár gyermekek koncentrációja, csontjaik erősödése is kiválóan támogatható egy szépséges fluorittal.

A felsoroltak persze csak vajmi kis részét képezik annak a mintegy négyezer fajta ásványnak, amelyeknek hasznát vehetjük betegségek megelőzésében, vagy a már megjelenő probléma kiegészítő kezelésében, de nem is az ásványok listázása volt az elsődleges célja Ábrahám Beáta természetgyógyász előadásának, amelyet az Ébredező(k) programsorozat keretében tartott múlt hétfőn a Keresztury VMK-ban.

Mint Beáta bevezetőjében elmondta, a gyógyító ásványok áldásos hatását már az ősi időkre is visszavezethetjük, hiszen az idők kezdete óta az ember segítségére szolgáltak különféle amulettek, ékszerek. Sőt, az ókori Egyiptomban a kövek jótékony hatásairól szóló írásos emlékek is fellelhetők, amelyekben beszámolnak bizonyos kövek gyógyító és védelmező felhasználásáról. A mai napig fennmaradt ősi indiai Ayurveda gyógyászat is említést tesz a drágakövek káprázatos képességeiről és használja őket.

- Az ásványok nagyon finom energiát képviselnek, amit a felgyorsult világhoz szokott embereknek nehéz érzékelni, ám ha sikerül kicsit megismerkednünk ezekkel a kövekkel, belátjuk, hogy mindnek más érzete van. Ahogy megnézzük, megfogjuk őket, rájuk hangolódunk, megérezhetjük, melyik tudna segíteni aktuális élethelyzetünkben – jegyezte meg Ábrahám Beáta. – Minden szervünknek eltérő energetikája van, ami egy-egy betegség esetén nem működik megfelelően, s ennek következtében diszharmónia alakul ki testünkben. Mivel a kövek különböző, egyedi harmonikus energiákkal rendelkeznek, képesek ezt a diszharmóniát kijavítani, egyensúlyba hozni, ezzel a szervezet öngyógyító mechanizmusát beindítani.

A kristályok ismertebb változataival gyakran találkozhatunk csodaszép ékszerek, marokkövek formájában, ám Beáta még számos változatát felsorolta az ásványok használatának. Reflexpontok, vagy meridián vonalak, pontok akupresszúrás kezelésére kiváló szolgálatot tehetnek a masszírozó rudak, golyók, valamint a gyógyító botok.

Némileg szakszerűbb hozzáállást igényelnek a kristályingák, más esetben pedig egy-egy energiaközpontunkat harmonizálhatjuk a rá, vagy köré helyezett csakrakövekkel is. A fájdalmas testrészre vagy szervre, illetve köré helyezett kövekkel jótékony hatást tudunk elérni, amihez ismernünk kell egy-egy ásvány hatását, hiszen mindegyik másban tud segítséget nyújtani. Ha azonban úgy gondoljuk, elég ha csupán kiteszünk lakásunkba egy védelmi követ, mint például rózsakvarcot, azzal is sokat tehetünk az elektroszmog, a negatív energiák elűzése érdekében.

- Bármelyik típust választjuk, a köveket használat előtt mindig meg kell tisztítani – hívta fel figyelmünket e kihagyhatatlan első lépésre a szakember. – Ezekről a kövekről nem csak a fizikai szennyeződéseket kell eltávolítani, hanem a környezetéből és más emberektől származó energiákat is. A kristálytisztításnak számos módszerét ismerjük, talán legegyszerűbb, ha hideg folyó csapvíz alá tartva kérjük mentálisan is a megtisztulást (néhány kő kivételével).

Szerencsére akad még jó pár lehetőség a kristályok tisztítására, hiszen sóval, ametiszt teleppel, füstölővel, gyertyalánggal, vagy hangszerrel is segíthetjük az ásványok megtisztulását. Időnként, amikor a kő elveszíti fényét vagy opálossá válik, tisztítsuk meg, hogy gyógyító hatását továbbra is jótékonyan ki tudja fejteni mindannyiunk számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!