A Csillag születik győztese a hévízi protestáns templomban énekelt

2023.06.10. 11:00

László Attilánál a rántott hús a nyerő

A Csillag születik 2011-es győztese, László Attila adott érzelemdús koncertet a hévízi protestáns templomban a református gyülekezet zenei sorozatának utolsó tavaszi állomásaként. A telt ház kifejezés nem fedi a valóságot, hiszen még az utcán is álltak, a lépcsőn is ültek emberek, akik sok esetben együtt daloltak az énekessel.

Péter B. Árpád

A koncert előtt Péntekné Vizkelety Márta református lelkipásztor és László Attila

Mennyiben más egy templomban énekelni, illetve a koncertszínpadon szórakoztatni a közönséget?

Szeretek templomban fellépni, szolgálatot adni, hiszen ez meghitt, szakrális tér, amelyben a dalok másképpen szólnak – már csak az akusztika miatt is. S lelkileg is egészen felemelő itt énekelni: feltölt, és így jobban át tudom adni az üzenetet.

Az autódról is kiderül, hogy te székely fiú vagy, erről egy matrica tanúskodik, rajta a magyar trikolórral, Székelyföld címerével s zászlajával. Ez vélhetően nemcsak a születési helyedre utal, hanem a lelkedben megbúvó értékekre is. Mit hozol Kézdivásárhelyről?

A székelységemet. Egyszerű embernek tartom magam, a szüleim is arra neveltek, hogy soha ne akarjak többnek látszani, mint ami valójában vagyok, s mindig magamat adjam. Ez számomra fontos, és ehhez társul az alázat is; ezek nálam, az életemben kulcsszavak.

Sokan emlékszünk 2011-re, a Csillag születik-győzelmedre, majd megválasztottak Erdély legsikeresebb előadójának is. Azóta eltelt 12 esztendő, ez meggyőzött arról, hogy ezen a pályán van a helyed, ez a jövőd?

Úgy érzem, a Jóisten ezt az utat szánta nekem, azt, hogy adjak az embereknek, az énekemmel például érzelmeket. Ennek fontos része a dicsőítés, a szolgálat is. Ez lett a munkám, a hivatásom – és a misszióm.

Mostani koncerteden még a templom előtt is álltak. Milyen volt a hévízi közönség, amelyről kiderült: jónéhányan még 250 kilométerről is jöttek?

Jó érzés volt látni, hogy az emberek nem nagyon fértek be a templomba. Ez nagyszerű visszajelzés az előadónak s a szervezőknek egyaránt. Ez is arra sarkall, hogy adjak, s az a célom, hogy amikor a közönség tagjai kimennek a templomból vagy akár más koncerthelyszínről, feltöltődve térjenek haza.

Az elmúlt ötven év legnagyobb magyar slágerei mellett dicsőítő éneket is előadtál, a ráadás ráadását pedig a székely himnusszal zártad. Nyilván, ebben üzenet van.

Igen, úgy gondolom, a székely himnuszt jó elénekelni a koncertek végén a közönséggel, ettől lesz igazán kerek az este. Pláne egy templomban igaz ez.

A honlapodról kiderül az is, valódi magyar gusztus a tiéd: a kedvenc ételed a húsleves és a panírozott csirkemell sült krumplival.

Szeretem a magyaros ételeket, az egyszerűség nálam ebben is tetten érhető: hús, krumpli, nem kell más. Egyébként válogatós vagyok, de szerintem a magyar konyha verhetetlen, nem lehet s nem is tudnám nem kedvelni.

A koncert után mindenkitől személyesen búcsúzott el László Attila, s persze sorra készültek a fotók is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában