Visszavásárolta élete első gitárját

2021.03.01. 14:00

Takács Vilmos idén lesz negyvenéves, s ennek apropóján készít egy szerzői lemezt

Visszavásárolta első gitárját Takács Vilmos, a Ganxsta Zolee és a Kartel zalaegerszegi származású zenésze. Az a hangszer került közel húsz év után újra a Vilkó becenevű gitáros birtokába, amelyet középiskolás zenekarainak koncertjein, valamint az országos ismertséget hozó Reactor első éveiben használt.

Gyuricza Ferenc

Takács Vilmos régi-új Epiphone gitárjával Fotó: Koltay Anna

Az aranyszínű Epiphone LP 100 típusú hangszert 1998 januárjában–februárjában vásárolta Takács Vilmos Zalaegerszegen, a szintén zenész-dalszerző Polgár Péter, a Sziámi zenekar volt gitárosa szaküzletében. Választása azért erre a hangszerre esett, mert külsőre leginkább ez hasonlított a legnagyobb kedvence által használt Gibson Les Paul alakú gitárokra.

– Nekem Slash a példaképem és egyben a legnagyobb gitárhősöm is, ezért az is teljesen természetes, hogy olyan gitárt szerettem volna magamnak, mint amilyet a bongyor gitáros is használt a videoklipjeiben – mondta Vilkó. – Annyi pénzem viszont nem volt, hogy egy drága Gibson Les Pault vegyek. Tudni kell, hogy az Epiphone gitárokat a Gibson cég leányvállalata gyártja, s ebből kifolyólag a Gibson márkanév is szerepel rajtuk. Nekem pedig ennyi elég is volt ahhoz, hogy azonnal beleszeressek.

Vilkó természetesen már tudott gitározni, amikor első saját hangszerét megvette. Mint mondotta: édesapja régi, csehszlovák gyártmányú akusztikus gitárja volt az első, amit valaha a kezébe vett. Az a hangszer még a hetvenes években készülhetett, s rendkívül kényelmetlen volt játszani rajta, de arra tökéletesen alkalmas volt, hogy az első hangokat lepötyögje.

– A keresztapám egész jól tudott zenélni, ő tett rá új húrokat s hangolta fel a hangszert, amikor úgy 1993 táján először kijelentettem, hogy én is meg akarok tanulni gitározni – folytatta a történetet. – Nagy felbuzdulásomban vettem is vagy három órát Horváth Tibortól, ami persze semmire sem volt elég, de aztán a Muszty–Dobai-féle híres gitáriskolakönyv segítségével egészen jól megtanultam az akkordokat. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy az én generációm milyen körülmények között tudta elsajátítani a gitározás alapjait. Akkor még nem volt internet, ahol ma gyakorlatilag minden elérhető. Most két napra bezárkózol a szobába, s a megfelelő csatornákon fellelhető oktatófilmek segítségével ennyi idő alatt szert tehetsz olyan tudásra, amiért mi hónapokon át gyakoroltunk a gitáriskolakönyvet bújva.

Takács Vilmos régi-új Epiphone gitárjával Fotó: Koltay Anna

Vilkó zenészi karrierje tehát az Epiphone-nal indult. A középiskolás zenekaraiban – Black God, Cause Of Joy, Bloody Mary – töltött éveit végigkísérte a hangszer, s még abban a Reactorban is használta, amely országos ismertséget hozott számára, s amellyel az első nagylemezeit készítette.

– A lemezfelvételeknél már nem ezt a gitárt használtam – mondta el. – Amikor kiderült, hogy a Reactor országos turnéra mehet a Tankcsapda és a Junkies előzenekaraként, s hogy stúdiózni is fogunk, akkor újra fel kellett törni a malacperselyt, hiszen ott már illett egy komolyabb hangzású hangszerrel megjelenni. Ekkor cseréltem le az Epiphone-t az első Gibsonomra.

A régi hangszer eladósorba került, egyetemi évfolyamtársának, a Bugz gitárosaként ismert Fischer Róbert volt feleségének a testvére vette meg. Az Epiphone ezzel hosszú évekre ki is került Vilkó látóköréből, mígnem egy tavalyi sztorizgatás során, miközben fényképek garmadáját nézték át, rákérdezett: vajon megvan-e még a hangszer. – Robi vállalta, hogy utána­jár, s legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy ugyanannak a srácnak a birtokában volt – fűzte tovább a történetet Vilkó. – Miután már ő sem használta, így felajánlottam, hogy visszavásárolnám tőle. Nekem ugyanis nagyon a szívemhez nőtt, hiszen éveken át játszottam rajta, és mindenhova hurcoltam magammal. Rajongóként elvittem Tankcsapda-koncertre, ahol a zenekar akkori gitárosa, Cseresznye aláírta a koptatóját, de még Lukács Laci is a kezébe vette. Számomra a legnagyobb értékét talán az adta, hogy a világ egyik legjobb és legismertebb gitárosa, Steve Vai is ellátta kézjegyével. Ez is egy érdekes történet, 1999 szeptemberében egyetemistaként már Budapesten tartózkodtam, ott láttam egy plakáton, hogy Steve Vai az Oroszlánbarlang nevű hangszerboltban fog dedikálni. Egy magamfajta gitáros számára ez olyan élményt kínált, amit nem lehetett kihagyni, így az ő aláírása is felkerült a hangszerre.

Vilkó a gitár eladásakor a Steve Vai által dedikált koptatót természetesen nem adta a hangszerhez, azt továbbra is becses kincsként őrizte, egészen mostanáig. Ahogy újra birtokába került az Epiphone, a régi koptatót is visszarakta rá. A régi-új gitárnak feladatot is szán, hiszen ő csak akkor ad ki pénzt egy hangszerre, ha azt használja is.

– Nálam minden gitárnak van funkciója, még akkor is, ha egy azonos márkájú hangszerből több is van a birtokomban – magyarázta. – Ezeknek a hardver részét ugyanis úgy alakították ki, hogy más hangzásuk legyen. Sokáig a Gibson volt az elsődleges hangszerem, de amikor bekerültem a Kartelbe, kellett egy Fender, ahhoz a zenéhez ugyanis jobban illik a hangja. Van Ibanez márkájú gitárom is, azt elsősorban saját szórakoztatásomra használom. Az extrém kinézetű hangszerekért viszont sosem voltam oda, bár a Holly­wood Rose-időkben volt egy kétnyakú gitárom, de a súlya miatt rettenetesen nehéz rajta színpadon játszani, az csak csajozásra jó. Ma a legkülönlegesebb formájú gitáromnak az az Ibanez Iceman mondható, amilyenen a KISS frontembere, Paul Stanley vagy a System Of A Down tagja, Daron Malakian is játszik.

Vilkó kérésünkre a vele, illetve zenekaraival kapcsolatos aktualitásokról is beszélt. Úgy fogalmazott: ebben a koncerthiányos időszakban ma mindenki új dalokat ír, illetve stúdióban dolgozik, ebből a sorból ők sem lógnak ki. A Kartel tavaly Siska Finuccsi csatlakozásával új lendületet kapott, ez a készülő dalaikon is érződik. A rapper által hozott frissülés Zolee-ra is inspirálóan hatott, új elemek jelentek meg zenéjükben. Vilkó emellett azzal a Lugosi Danival is sokkal szorosabbra fonta az együttműködést, akivel egy akusztikus Nirvana tribute produkciót vittek eddig. A basszusgitáros Prepelicza Zoltánnal és a dobos Kocsis Mátéval kiegészülve zenekarrá álltak össze, s a Nirvana, Alice In Chains, Soundgarden vagy a Queens Of The Stone Age nyomdokain haladva saját dalokat kezdtek el írni. A gitáros szerint olyan szegmensben mozognak, ami külföldön igen népszerű, a hazai palettán azonban eddig fehér foltnak számított, vagy legalábbis nem nagyon került előtérbe. Vilkó rendkívül izgalmas és máig aktuális zenei színtérnek tartja ezt az alterock/grunge hatásokat felmutató zenei világot.

– Mindezeken túl is van még egy nagyszabású projekt, amivel dolgozom – árulta el végül. – Idén leszek negyven­éves, s úgy gondoltam, hogy ennek apropóján készítek egy szerzői lemezt. Az elmúlt évek során rengeteg olyan dalvázlatom vagy zenei ötletem gyűlt össze, amit egyik zenekaromban sem tudtam kamatoztatni, ezeket formálgatom most kész dalokká, méghozzá úgy, hogy mindegyiket más-más énekes adja elő. Tudom, hogy készült már ilyen lemez, maga Slash is így vette fel az egyik albumát, de miután a dalok karaktere annyira különböző, ezt a megoldást tartottam a legjobbnak. Örömmel mondhatom, hogy eddig bárkit kértem fel a közreműködésre, mindenki igent mondott. A zenei részt a Kartel dobosával, Geröly Matyival és basszusgitárosával, Kovács Dáviddal vesszük fel, énekesként pedig mások mellett a blahalouisianás Schoblocher Barbara, Ónodi Eszter, Kowalsky, Papp Szabi a Supernemből, Szekeres Andris a Junkiesból s persze Ganxsta Zolee is hallható lesz a lemezen, de lesznek még meglepő nevek. Az album nyárra készül el, s nagyon jó lenne, ha addigra enyhülne a járványhelyzet, mert szeretnénk egy olyan lemezbemutató koncertet, ahol az összes közreműködő fellép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában