nem mindennapi beavatkozás

2021.01.06. 13:50

Rosszul „nyúlt” a nyúl, csípőműtét lett a vége

Nemrégiben különleges műtéti beavatkozást végzett Keszthelyen és Garaboncon rendelő dr. Virág Zsolt állatorvos: megoperálta egy nyuszi csípőjét.

Horváth-Balogh Attila

A holland törpenyúl csípője kificamodott, ezért kellett megműteni Fotók: ZH Archívum

Mint azt a szakembertől megtudtuk, nem mondható mindennaposnak, hogy egy nyúl a páciens, de nem is ez volt az első eset, amikor az állatorvosokkal ritkábban találkozó állatfaj példánya került hozzá.

A holland törpenyúl csípője kificamodott, ezért kellett megműteni Fotók: ZH Archívum

- Nyulat ritkán operálunk, legfeljebb ivartalanítás, vagy méh-eltávolítás esetén – bocsátotta előre dr. Virág Zsolt. – Néha-néha sor kerül csontműtétekre, pályám során ez volt a második. A nyuszi – holland törpenyúl, gazdija, egy kislány kedvence – valahonnét leesett, amitől kificamodott a csípője. Ez általában komplikált eset, mert ilyenkor a csípőcsontból kifordul a combcsont, amit visszatenni már nem lehet, mert az azt rögzítő teres-szalag a sérülés során elszakad. Pontosabban vissza lehetne tenni, de mivel az állatnak, így a nyúlnak sem lehet megmagyarázni, hogy a helyreállított teres-szalagot kímélje, az újra elszakad. Ezért az a bevett eljárás, hogy a combcsont fejét eltávolítjuk, így az már nem ér hozzá a csípőcsonthoz és nem okoz fájdalmat. Így jártam el ebben az esetben is. A beavatkozás mindössze háromnegyed-egy órán át tartott, tehát viszonylag gyorsan és komplikációmentesen zajlott, a nyuszi pedig azóta köszöni, jól van.

Képünkön dr. Virág Zsolt (balról) épp egy őzikét vizsgál. Szereti a kihívásokat

Dr. Virág Zsolt hozzátette: az ilyen ritka műtétekre neki is fel kell készülnie, hiszen ilyesmit az állatorvos-képzésben nem tanítanak. Ezért kifejezetten szereti az ilyen és ehhez hasonló kihívásokat, mert azok a szakmai tudását bővítik.

- Praxisa során az állatorvos óhatatlanul találkozik kevésbé ismert állatfajokkal, így voltam ezzel jómagam is, de én nem ijedek meg ezektől az esetektől, sőt, inkább kihívásként tekintek rájuk – szögezte le. – Operáltam, vizsgáltam már őzet, törött lábú birkát, lovat, papagájt, törött állkapcsú sünt – szívesen vállalok ilyeneket, már csak a „hecc” kedvéért is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában