A Dal 2021

2020.12.18. 14:00

Melyik lesz az év hazai slágere? Zalai kötődésű előadóknak is szurkolhatunk!

Január 30-án kezdődik A Dal 2021 című televíziós show-műsor, amely során ezúttal minden korábbinál több, negyven hazai könnyű­zenei szerzemény közül választhatja ki a szakmai zsűri és a közönség az év magyar slágerét. A versenyben ezúttal is szerepelnek zalai kötődésű énekesek.

Gyuricza Ferenc

Odett most mint dalszerző érdekelt a versenyben

Fotó: ZH Archívum

Az Eurovíziós Dalfesztiválok hazai válogatójaként indult televíziós dalválasztó show, A Dal jubileumi, tizedik évadához érkezett. A műsor azonban nemcsak ezért lesz rendhagyó, hanem több újdonság is kötődik hozzá. Egyrészt ezúttal nem kapcsolódik az európai dalversenyhez, hanem önálló produkcióként rendezi meg a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., így a győztes mellett további három dal előadója is pénzjutalomban részesül, amit zenei produk­ciójának fejlesztésére fordít­hat. Ugyancsak újdonság, hogy a televíziós műsorokban az eddigi harminccal szemben negyven műsorszámot láthat élőben a közönség.

Szőke Nikoletta ezúttal szólóban indul
Fotó: ZH Archívum

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által meghirdetett pályázatra több mint négyszáz produkció érkezett. A felkért szakmai zsűri hosszas előválogatás során ebből választotta ki azt a negyven szerzeményt, amelynek előadói a televíziós műsorokban is szerepelhetnek. A negyven kiválasztott között található a zalaegerszegi születésű jazzénekesnő, Szőke Nikoletta Új esély című szerzeménye, amelynek zeneszerzője és szövegírója is maga az előadó. A jelenleg Budapesten élő énekesnő 2018-ban már szerepelt A Dalban, akkor Kökény Attilával és Szakcsi Lakatos Róberttel közös, Életre kel című dalával (amelynek szerzői Szakcsi Lakatos Róbert és Müller Péter Sziámi voltak) az elődöntőig jutott. Ezúttal szólóban, saját zenekara által kísérve próbálkozik.

A Dal 2021 szereplői közt található a Swing á la Django formáció is, amelynek Maradok című dalát a szintén zalaegerszegi kötődésű Polgár Odett és Toldi Miklós szerezte. Odett ezúttal előadóként nem indult, ám mint dalszerzőnek neki is drukkolhatunk. Többek között azért is, mert a sorozat egyik különdíjával éppen a legjobbnak ítélt dalszerzőt jutalmazzák.

Odett most mint dalszerző érdekelt a versenyben
Fotó: ZH Archívum

Odett amúgy rutinos versenyzőnek számít, eddig három alkalommal szerepelt A Dal televíziós adásaiban. 2013-ban a Ne engedj el című slágerével, 2016-ban a Stardusttal, 2018-ban pedig az Aranyhallal.

A Dal 2021 élő adásait január 30-tól kezdve szombat esténként, hét héten át kísérhetjük majd figyelemmel a Duna Televízióban. A műsorszolgáltató a produkciók mellett extra tartalmakat is ígér. A döntőt március 13-án rendezik meg, ekkor derül ki, hogy a kiválasztott negyven dal közül melyik lesz a 2021-es esztendő slágere.

A verseny győztese – amellett hogy pénzjutalomban részesül, illetve lehetőséget kap lemezfelvétel, valamint videó­klip készítésére – megkapja a Petőfi Zenei Díj év dala elismerését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában