interjú

2018.09.18. 11:42

Partvis-aerobik és Jimmy Carter: Csongrádi Kata minden napja újabb kaland

A színésznő mindig új célokat tűz ki maga elé, azt szereti, ha sodrásban van.

Tarnóczy Orsolya

Csongrádi Kata pszichológusként is szívesen kipróbálta volna magát, de mivel művészcsaládba született, így egyenes útja vezetett a színházhoz. A színésznő és énekesnő tele van energiával, csinos és rendkívül meggyőző. A mai napig énekel, könyveket és darabokat ír, rendez, ezotériával foglalkozik, jógázik, előadásokat tart. Tavaly két hónapot töltött el Amerikában, ahol megszeretette a közönséggel az általa kifejlesztett partvis-aerobikot. A mindennapjaiban pedig őrzi imádott férje, S. Nagy István ES emlékét. A művésznővel a Vasárnap Reggel készített interjút.

Meséljen milyen élményekkel gazdagodott az idei nyáron?

Londonban volt szerencsém megnézni a Tina Turner életéről készült musicalt, ami elementáris volt. Dalról dalra, jelenetről jelentre bemutatta hogyan lett egy gyapotszedő kislányból világsztár, hogyan volt képes minden akadályt legyőzni a hite, az akaratereje és a tehetsége segítségével, hogyan merte követni a szíve diktálta utat. Nagy hatással volt rám az is, hogy ez a produkció azzal a Natbush City című számmal kezdődött és végződött, amit annak idején a DISCO DICSO elnevezésű televíziós show-ban Tina Turnerként én énekelhettem el. A szerzeménnyel ráadásul Monte Carlóban nagydíjat nyertünk, nagy ajándék ez a lelkemnek.

Énekesnő, író, színésznő. Mégis melyik szakma áll közel a szívéhez?

Ezek a látszólag különböző pályák, de az életemben mégis szerves egységet alkotnak. Az általam írt színdarabok főszerepeit színészként eljátszom, a betétdalokat pedig a szituációnak megfelelően eléneklem. De ugyanez vonatkozik az önálló estjeimre is, ahol az összekötő szövegeket megírom, és színészi eszközökkel adom elő a dramaturgiailag hozzá tartozó ének számokat.

Ön mindig új célokat tűz ki maga elé. Négy éve született meg a videócsatornán is elérhető a Let’s Dance című dala, amit közel fél millióan láttak. Gondolkozott új alkotáson?

Az állóvíz nem az én műfajom, szeretem, ha sodrásban vagyok. Keresem a megújulási lehetőségeket, amelyek folyamatos fejlődésre ösztönöznek. Ilyen például a most készülő Nincs mit tenni, részemről ennyi című dalom klipje, amit háromdimenziós hatású lesz. Az újfajta képmegoldás híven tükrözi majd a szám mondanivalóját. A hallgatót arra motiválja, hogy merjen változtatni a megrögzött szokásain, merje elengedni azt, ami már nem segíti tovább az életét. Hiszen nem a negatívumok ragaszkodnak hozzánk, hanem mi ragaszkodunk az úgynevezett jól bevált módszerekhez, és félve az ismeretlentől nem merünk változtatni. Valójában az elengedési folyamatot megkönnyítendő írtam meg ezt a dalt, ami egy jókedvű szakítás a múlt árnyaival.

Nagyon sokat léptek fel élőben is. Járom az országot és a világot a Slágershow műsorommal, a Sissy és én történelmi musicallel. Belső Nap címmel pedig klubfoglalkozásokat tartok. Rengeteg jótékonysági rendezvényen veszek részt: támogatom a régi általános iskolám diákjait, a gyengén látókat, a mozgássérülteket, és az idősek otthonában élőket.

Annak idején hogyan került közös színpadra az egykori amerikai elnökkel, Jimmy Carterrel?

Egy angol nyelvű show műsorral léptem fel Washingtonban, ahol Jimmy Carter is jelen volt a feleségével. Annyira tetszett nekik az előadás, hogy a végén feljöttek a színpadra gratulálni, mi pedig Harsányi Frigyes kollegámmal megtanítottuk őket csárdásozni. Mondanom sem kell, hogy a közönség állva éljenezte ezt a rögtönzött, hamisítatlanul magyaros gesztust. Mindenkinek nagy élményt jelentett.

Névjegy: Csongrádi Kata

Csongrádi Kata színésznő, musical-énekesnő, író. 1972–1989 között a Budapesti Operettszínház tagja, 1989–1996 között a Mikroszkóp Színpad színésze volt. 1996 óta a Budapesti Kamaraszínházban játszik. 1996–1999 között önálló riportműsora volt a Szív Tv-ben, 1999–2006 között pedig a Budapest TV-ben Zenés Kataságok címen, 2000–2006 között Halló, itt Csongrádi Kata címen. Játszott 19 tévéfilmben, öt játékfilmben, számtalan színházi szerepben. Hét darabot írt, többek között a Sissy és én címűt, valamint a Bajor Giziről szóló darabot. Legnagyobb slágere a Millió rózsaszál, most készül el legújabb dala Nincs mit tenni, részemről ennyi címmel, amihez egy eredeti videoklip is készül.

Ha jól értesültem, tavaly két hónapot turnézott Amerikában és Kanadában. Mi maradt meg ebből a közel hatvan napból?

Leginkább a pozitív életszemlélet tetszett odakint, amit szeretnék a magam szerény eszközeivel itthon is meghonosítani. Elkeserített, amikor úgy jellemeztek minket, hogy Magyarország egy szomorú ország. Elhatároztam, hogy még inkább odafigyelek arra, hogy az élet örömteliségét erősítsem magamban és másokban is.

A közösségi oldalán láttam, hogy ott is előszeretettel sportolt. De tulajdonképpen mi az ön által gyakran emlegetett partvis-aerobik?

Lételemem a mindennapi testmozgás. Itthon súlyzókkal, futópaddal ezt meg tudom oldani, de külföldön nem mindig állnak rendelkezésre ilyen eszközök, így aztán kitaláltam a partvis-aerobikot. Minden szálláshelyen kértem egy seprűnyelet és azzal hajolgattam jobbra-balra a háziak nagy megdöbbenésére. Persze, volt olyan is, hogy ők is kedvet kaptak hozzá és betársultak hozzám. Így együtt partvis-aerobikoztunk.

Ismert művészcsaládban született, a nagymamája primadonna volt. Egyenes út vezetett a Színművészeti Főiskolára, vagy titkon volt más elképzelése is?

Mindig érdekelt a gyógyítás. Talán jó pszichológus vált volna belőlem, de most is próbálok lelkileg segíteni az embereknek. Lassan már tizenhárom éve minden hónap utolsó vasárnapján tartok úgynevezett belső Nap klubtalálkozót, ahol meditációval, énekkel, tánccal, de főleg szeretettel töltődhetnek fel az érdeklődők.

Szepesi Máriával, lelki édesanyjával hol találkoztak?

Máriát az egyik húsvétra kaptam ajándékba. Ő akkor már csak a harmadik szemével látott, de azzal kristálytisztán. Elmondta, hogy szerinte mi az én sorsfeladatom, miért születtem, és miért érez engem a lelki gyermekének. Attól kezdve folyamatosan kapcsolatban voltuk és úgy érzem, maradtunk is.

Mi volt a férjével, S. Nagy Istvánnal, ES- sel való legendás szerelmük erőssége?

Azt hiszem, hogy a nagy szerelmek az Égben köttetnek. Az egymáshoz illő emberek előbb- utóbb – ha nem most, akkor egy későbbi életükben – rátalálnak egymásra. Lehet, hogy már az első pillanatban felismerik egymást. Ez a karmikus összetartozás túléli a halált is, mert aki nekünk rendeltetett, az örökké a szívünkben él. Így voltunk és így vagyunk mi az ES- sel.

Többször tartott már S. Nagy István emlékestet. Idén is készül rá?

Minden évben egy-egy szerzői est keretén belül megemlékezünk S.Nagy Istvánról, így lesz ez most is. 2019. február 9-én a Stefánia Palotában zenész-énekes barátaimmal Millió rózsaszállal és számtalan slágerrel ünnepeljük a legendás dalszerző 85. születésnapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában