cselgáncs gp

2018.05.25. 15:29

Karakas Hedvig ötödik lett az első olimpiai kvalifikációs versenyen

Karakas Hedvig ötödik helyen végzett az 57 kilogrammos kategóriában a cselgáncsozók kínai Hohhotban zajló Grand Prix-versenyén, mely a kétéves olimpiai kvalifikációs időszak első versenye.

A viadal honlapja szerint Karakas két győzelemmel kezdett, osztrák és észak-koreai riválist vert, az elődöntőbe jutásért azonban kikapott a dél-koreai Kvon Ju Dzseongtól.

A vigaszágon ezt követően a panamai Myriam Ropert ipponnal legyőzte, a helyosztón pedig ipponnal kikapott a japán Tamaoki Momótól.

A nap másik magyar versenyzője, Pupp Réka (52 kg) egy-egy győzelem és vereség után kiesett.

A versenyen három magyar vesz részt. Vasárnap Cirjenics Miklós (100 kg) lép tatamira.

A most rajtolt olimpiai kvalifikációs sorozat végén a súlycsoportonkénti világranglisták legjobbjai kvótát szereznek a 2020-as játékokra. A 2020. május 25-ig tartó menetelés 68-70 versenyből áll. Mindkét egyéves ciklusban lesz világbajnokság, kontinensbajnokság, Mesterek Tornája, továbbá a tervek szerint 5 Grand Slam-, 10 Grand Prix- és 16 világkupa-viadal.

Összesen 386 kvóta talál gazdára, ebből 193 férfi és 193 női. A kvótákból 352-t az olimpiai kvalifikációs ranglista alapján osztanak ki, minden súlycsoportban a legjobb 18 sportoló utazhat, de egy országból legfeljebb egy dzsúdós kap közvetlen indulási lehetőséget. Ezenfelül 14 kvóta a rendező Japánnak jár, 20 szabadkártyáról pedig egy háromoldalú bizottság dönt.

Tokióban az eddigi 14 helyett már 15 kategóriában versengenek a dzsúdósok, a 7-7 férfi és női súlycsoport mellé ugyanis bekerült a programba a vegyescsapat-verseny is. Utóbbinál az az előfeltétel, hogy legalább hat cselgáncsozónak kell olimpiai kvótával rendelkeznie úgy, hogy mind a hat súlycsoportban legyen indítható versenyzője az országnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában