Labdarúgó Magyar Kupa

2018.05.23. 23:39

Jubileumi tizedik sikerét aratta az Újpest

A fővárosi csapat szerda este a 2-2-es döntetlent követően tizenegyesekkel legyőzte a Puskás Akadémia együttesét.

Budapest, 2018. május 23. Az újpesti Bojovic Mijusko, miután gólt szerzett a labdarúgó Magyar Kupa döntõjében játszott Puskás Akadémia FC - Újpest FC mérkõzésen a Groupama Arénában 2018. május 23-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

Története tizedik kupagyőzelmét aratta az Újpest FC labdarúgócsapata, amely a sorozat 78. fináléjában szerda este a 2-2-es döntetlent követően tizenegyesekkel legyőzte a Puskás Akadémia együttesét.

Nebojsa Vignjevic vezetőedző 2014 után másodszor nyert kupát az Újpesttel, akkor az európai szövetség (UEFA) büntetése miatt nem léphetett ki csapatával a nemzetközi kupaporondra, a 2018/19-es szezont azonban az Európa Liga selejtezőjében kezdheti a gárda.

A győztes Újpest 100 millió, a vesztes Puskás Akadémia 20 millió forint pénzdíjat kapott.

Magyar Kupa, döntő:

Újpest FC-Puskás Akadémia 2-2 (0-1, 2-2, 2-2) – 11-esekkel: 5-4

Groupama Aréna, 11 270 néző, v.: Andó-Szabó

Gólszerzők: Zsótér (55.), Bojovic (62.), illetve Knezevic (37.), Perosevic (67.)

Sárga lap: Zsótér (88.), Nwobodo (105.), Pauljevic (112.), illetve Márkvárt (60.), Hegedűs J. (109.), Hegedüs L. (113.)

Újpest FC:

Pajovic – Balázs, Litauszki, Bojovic, Burekovic (A. Diallo, a hosszabbítás előtt) – Pauljevic, Sankovic, Onowo – Zsótér, Nwobodo – Novothny (Tischler, 108.)

Puskás Akadémia:

Hegedüs L. – Poór, Hegedűs J., Spandler, Trajkovski – Balogh B. – Perosevic, Márkvárt (Bacelic-Grgic, 117.), Knezevic (U. Diallo, 89.), Szakály D. (Molnár G., 112.) – Henty

I. félidő:

14. perc: egy balról érkező beadást a középen berobbanó Pauljevic bevetődve öt méterről a keresztlécre bombázott.

37. perc: Henty passzolta fel a labdát Szakályra, akinek elcsúszott a lába alatt, így tökéletes lett Knezevicnek, a támadó pedig higgadtan 12 méterről a jobb sarokba helyezett (0-1).

II. félidő:

55. perc: a Novothnyra felpasszolt labdát a csatár Zsótér elé készítette le, aki szinte helyből óriási gólt ragasztott a kapu bal felső sarkába 25 méterről (1-1).

62. perc: egy jobb oldali szögletet Bojovic tíz méterről a jobb alsó sarokba fejelt (2-1).

67. perc: Balogh tökéletesen előreívelt labdáját Perosevic bevetődve, estében, kapásból lőtte a kapu jobb oldalába (2-2).

Tizenegyesek:

Onovo a kapu közepébe lőtt (1-0).

Perosevic félmagasan a kapu jobb oldalába helyezett (1-1).

Litauszki a háló jobb oldalába lőtt (2-1).

Bacelic-Grgic higgadtan gurított a bal alsóba (2-2).

Diallo a bal oldalra lőtt (3-2).

A felcsúti Diallo ugyanoda (3-3).

Balázs a keresztlécre bombázott.

Henty ugyancsak fölé lőtt.

Zsótér kilőtte a jobb alsót (4-3).

Balogh magabiztosan a jobb felsőbe (4-4).

Bojovic középre bombázott (5-4).

Hegedűs János jobbra tartó lövését Pajovic védte.

A két csapat szezonbeli három bajnokiját kivétel nélkül a Puskás Akadémia nyerte, s most, semleges pályán is inkább a felcsútiak akarata érvényesült. Már a második percben nehéz pillanatokat élt át a vendégek védelme, Szakály Péter lépett ki ziccerben, Litauszki Róbert az utolsó pillanatban tisztázott, a stadion egy része – köztük a PAFC kispadja – büntetőt reklamált.

A vezetéshez mégis a fővárosiak álltak közelebb, de Pauljevic közelről csak a keresztlécet találta el. A folytatásban több lehetősége is volt az ötödik klubjával (Ferencváros, Sopron, Vasas, Győr, Puskás) döntős Pintér Attila vezetőedző együttesének, végül a 37. percben Knezevic higgadtan értékesítette ziccerét.

A fordulást követően nagyobb sebességre kapcsolt az Újpest és Zsótér Donát parádés góljával tíz percen belül egyenlített, az újpesti keménymag valóságos tűzijátékot rendezett a lelátón. Másfél percen belül elképesztő helyzeteket maradtak ki a felcsúti kapu előtt, előbb Novothny Soma közeli fejesét védte bravúrral Hegedüs Lajos, majd a következő szöglet után már a hálóba préselték a labdát, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot.

Lendületben maradtak a lila-fehérek, s amikor a stadion nagy részét megtöltő újpesti drukkerek rázendítettek a „Kell nekünk egy gól...” című dalra, szinte azonnal érkezett Bojovic fejesgólja.

Nem tört meg a Puskás Akadémia és öt perccel később Perosevic szépségdíjas találatával egyenlített. Ezt követően őrült rohanásba kezdtek a csapatok, láthatóan nem akartak hosszabbításra játszani, a 92. percben Pauljevic lábában maradt a győztes gól.

A ráadásban tíz percet kellett várni, hogy történjen valami izgalmas, hatvan másodpercen belül kétszer is gólt „látott már” a közönség: előbb Sankovic lőtt centikkel mellé, majd Perosevic bombáját tornázta ki Pajovic a túloldalon. A 114. percben Zsótér akrobatikus próbálkozását védte Hegedüs.

Ezt követően jöhettek a tizenegyesek, ahol először a felcsútiak kerültek lépéselőnybe, de Ezekiel Henty hibája újra nyílttá tette a küzdelmet, majd a végén Pajovic védése zárta le a Magyar Kupa 2017/18-as kiírását.

 

Nebojsa Vignjevic, az Újpest FC vezetőedzője:

Nagyon büszke vagyok a srácokra, tudtuk hogy a Puskás Akadémiának veszélyes játékosai vannak, jó kvalitásúak, akik ellen nehéz játszani. Ugyanakkor csapatszinten ma egyértelműen mi voltunk a jobbak. Szeretném megköszönni a szurkolótábor támogatását, ami óriási pluszt jelentett számunkra az egész kupasorozat alatt. Ez a győzelem Lázár Bencének is szól, aki sajnos nem lehet már közöttünk.

Pintér Attila, a Puskás Akadémia vezetőedzője:

Minden egyes játékosomnak, a klub minden dolgozójának gratulálok, hogy idáig eljutottunk. Azt gondolom, ma jobban megérdemeltük volna a győzelmet.

Borítókép: Az újpesti Bojovic Mijusko, miután gólt szerzett a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében játszott Puskás Akadémia FC – Újpest FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2018. május 23-án.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában