Emlékezés

2023.05.28. 12:25

Sok százan gyújtottak gyertyát Suhajda Szilárd emlékére egykori csabai iskolájában

Suhajda Szilárd szerda este tűnt el a Himalájában, alig ötven méterre a világ legmagasabb pontjától. Az expedíciós hegymászó felszerelését megtalálta a mentőcsapat.

MW

Suhajda Szilárd hegymászó

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Sok százan gyújtottak gyertyát Suhajda Szilárd emlékére egykori csabai iskolájában

Sok százan gyújtottak gyertyát és mécseseket a kiváló békéscsabai kötődésű hegymászó, Suhajda Szilárd emlékére egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban, illetve az intézmény bejárata előtt vasárnap este - írja a Beol.hu. Az oldalon képgalériát és videókat is talál. 

Életük legfájdalmasabb döntését hozták meg Suhajda Szilárd családtagjai

Ha megtalálják, a család kérésére, a hegyen marad a holttest - adta hírül a bama.hu.

Suhajda Szilárd felszerelését megtalálták, a holttestét nem – megszólalt a serpa!

Leért a Mount Everestről a Suhajda Szilárdért indított mentőcsapat, és a Világgazdaságnak elmondták, mi történt odafönn. „Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – nyilatkozta Mikel serpa. 

Suhajda Szilárd holttestét nem találták meg, a halálának körülményei nem tisztázottak.

Mikel serpa volt az egyik tagja annak a mentőexpedíciónak, amely még május 26-án, pénteken reggel indult el, hogy lehozzák Suhajda Szilárdot a Mount Everest 8750 méteres magasságából. Egy nappal később, szombaton kora délután derült ki, hogy a mentés sikertelen volt, a három serpából (egyikük a 2-es tábor megközelítését segítette helikopterrel) álló csapat nem találta meg a magyar hegymászót. A serpák tegnap megkezdték a leereszkedést a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyéről.

Most érkeztünk meg Luklára a 2-es táborból. Mindent megtettünk, minden tőlünk telhetőt, de nem találtuk meg a holttestét – mondta vasárnap délelőtt a serpa, aki az is elárulta, hogy 

rábukkantak viszont Suhajda Szilárd sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren.

 A sátorban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták.

Mikel és Gelje serpák szűk 20 óra alatt jutottak fel 8800 méteres magasságba, miközben ez normál körülmények között négy teljes nap. A csúcson ráadásul több órán át kutattak, fel és le mozogtak a hegyen, ami borzasztó terhelés. Ők ketten világklasszis serpák, Gelje néhány napja 8300 méterről hozott le egy haldokló mászót.

Suhajda Szilárd édesapja: a reményt adom fel utoljára

„Nincs szavam a nepáli hírekhez...” – írta közösségi oldalán Suhajda Szilárd hegymászó édesapja – adta hírül a Magyar Nemzet.

Ha igaz is, ami lehetetlennel ér fel, bennem mindig élsz, idézve a képeslapod hátulján írt záró üzenetedet: »Apa! Vigyázz az egészségedre és tudd: nagyon szeretlek! Szilárd« – köszönöm, és ez cseng állandóan a fejemben...

– olvasható Suhajda Tibor bejegyzésében. Hozzátette: a reményt adja fel utoljára.

Suhajda Szilárd arra készült a Himalájában, hogy első magyarként oxigénpalack és serpa segítsége nélkül mássza meg a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. Az expedíciós hegymászónak szerda este veszett nyoma. A felkutatására indult csapat kitartóan kereste a Hillary-lépcső környékén, de nem találták meg.

Vasárnap este nyolc órára gyertyagyújtást hirdetett Suhajda Szilárd egykori iskolája, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium.

Az ország legmagasabb pontján is a hegymászó klasszisra emlékeznek. Erről tanúskodik a Kékestetőn található csúcskövön elhelyezett fekete szalag és a fotók is, amelyeket két futó, Tiger Zoltán, valamint Bökönyi Gábor helyezett el – számolt be róla a kemma.

Leért a Mount Everestről a mentőcsapat

– Most érkeztünk meg Luklára a 2-es táborból. Mindent megtettünk, minden tőlünk telhetőt, de nem találtuk meg a holttestét – mondta a Világgazdaságnak vasárnap a magyar hegymászóért indított mentőcsapat egyik tagja, aki azt is elárulta, hogy

rábukkantak viszont Suhajda Szilárd sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren.

A sátorban sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták.

Mikel serpa megerősítette a lapnak, hogy Suhajda Szilárd biztosan nem él, és kifejezte őszinte sajnálatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!