Vizes vb 2022

2022.07.01. 22:30

Kikapott az amerikaiaktól, és a hetedik helyért játszik a férfi vízilabda-válogatott

Az Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes magyar együttes a találkozó során többször is két-három góllal vezetett, de nem tudta végérvényesen leszakítani rendkívül lelkes riválisát, akik az ötméteres-párbajban nem hibáztak.

A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel kikapott az Egyesült Államok csapatától pénteken, így a hetedik helyért játszhat vasárnap Montenegróval a hazai rendezésű világbajnokságon. 

Az Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes magyar együttes a találkozó során többször is két-három góllal vezetett, de nem tudta végérvényesen leszakítani rendkívül lelkes riválisát, akik az ötméteres-párbajban nem hibáztak. 

Märcz Tamás szövetségi kapitány alakulata a vasárnapi helyosztón azzal a Montenegróval találkozik, amelyet a csoportkör nyitányán 12-8-ra legyőzött.

Eredmény, férfi vízilabda, az 5-8. helyért:
Egyesült Államok-Magyarország 16-15 (3-4, 2-2, 3-2, 3-3, 5-4) - ötméteresekkel 

gólszerzők: Daube 3, Stevenseon, Bowen 2-2, Ehrhardt, Irving, Dodd, Woodhead 1-1, illetve Manhercz, Nagy Á. 3-3, Varga Dé., Zalánki 2-2, Burián 1-1 

Magyarország: 

Vogel Soma - Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Varga Dénes, Hárai Balázs, Vámos Márton, Zalánki Gergő, - csere: Lévai Márton (kapus), Pohl Zoltán, Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Burián Gergő, Nagy Ádám 

Elrontott előnyökkel kezdtek a csapatok, közel három percet kellett várni az első gólra, ekkor Varga Dénes vette észre, hogy az amerikai kapus látványosan kint tempózva a centerbejátszás megakadályozására készül, az olimpiai bajnok klasszis pedig egy remek ejtéssel talált a hálóba. 

A hazai előnyt Manhercz Krisztián növelte, az amerikaiak pedig egy szabaddobás-góllal szépítettek. Egy újabb eladott labda után a tengerentúliak megúszásból egyenlítettek, majd egy ötméteressel a vezetést is megszerezték. Egy perccel a negyed vége előtt a kettős emberelőnyt Nagy Ádám értékesítette közelről, 1.3 másodperccel a dudaszó előtt pedig Manchercz lövése csúszott be az amerikai kapus hóna alatt. 

A második negyed fele nagy tempóban, de találat nélkül pörgött le, majd Zalánki Gergő balkezes gólja törte meg a ritmust, egy perccel később pedig a helyére érkező Burián Gergely kapásból talált be. Az amerikaiak időkérés után fórból szépítettek, Alexander Bowen gyönyörűen, elhajlásból pattintott Vogel Soma kapujába, később Jake Ehrhardt bombázott Pohl Zoltán blokkja mellett a hálóba. Mindeközben három magyar fór is eredménytelenül zárult. 

A harmadik felvonás második percének végén kettős előnyből megint egyenlítettek amerikaiak, a túloldalon viszont egy rossz passz miatt kimaradt a fór. A magyarok Manhercz egyéni villanásának köszönhetően kerültek újra előnybe, az újabb előnyt pedig Nagy Ádám fejezett be sikerrel. A tengerentúli gárda nem szakadt le, Benjamin Stevenson lövése átcsorgott a hullámokon, ráadásul egy másodperccel a dudaszó előtt ötméterest kapott - Hárai Balázs pedig már nem jöhetett vissza -, és Hannes Daube nem hibázott. 

A záró nyolc perc elején az amerikaiak fór után átvették a vezetést - közben Pohl Zoltán is kipontozódott -, Varga viszont egy megúszás után átverte az amerikai kapust, aki a passzra kimozdult, ahelyett viszont a labda a hálóban landolt. A magyar védekezés továbbra is lyukas volt, az amerikaiak újra könnyedén használták ki a fórt, majd a Manherczcel szemben megítélt kontrát követően egy megúszás után kettővel elmentek. Zalánki visszahozta a reményeket, Märcz Tamás pedig Lévai Mártonnal frissített a kapuban. 

A hazaiak rendkívül sok hibával játszottak, Nagytól elvették a labdát, pillanatokkal később azonban jóvá tett valamit a hibájából, előnyből egyenlített. 

Az amerikaiak egy perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek, ám Lévai hárította a lövést. Az ítélet a túloldalon is érkezett, a kapitányi időkérés után viszont Manhercz lövését viszont védte Adrian Weinberg. 

Az ötöspárbajban egyetlen játékos, Vámos Márton hibázott - Varga, Nagy, Manhercz és Zalánki magabiztos volt -, így az amerikaiak nagy sikert arattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!