Születésnap

2022.01.09. 11:05

Ma 101 éves az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes

Vasárnap ünnepli 101. születésnapját az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, aki az 1956-os melbourne-i ötkarikás játékokon négy, négy évvel korábban Helsinkiben egy aranyat szerzett. Az öt aranya mellett három ezüstje és két bronza is van az olimpiákról.

– Sajnos ősszel volt egy fránya balesetem, elestem, még abból lábadozom, de jól vagyok – mondta a Híradó.hu portálnak Keleti Ágnes, aki jó étvággyal és humorral lépett az új esztendőbe.

– Az ő korában már elengedhetetlen a 24 órás felügyelet. Egy nővér és egy házvezetőnő vigyáz rá, rendszeresen jár hozzá gyógytornász és orvos is. A balesete miatt ágyba kényszerült, most azonban már a fotelében is sokat ücsörög. Mivel imád utazni, leggyakrabban utazási videókat és műsorokat néz, persze az imádott torna mellett. Sokat hallgat zenét, szinte mindig szól valamilyen muzsika a lakásban – mesélte a jeles nap előtt Keleti Ágnes közeli barátja és szóvivője, Róth Tamás, aki azt is elárulta: az olimpiai, háromszoros világ és kétszeres Európa-bajnok úszó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja, Gyurta Dániel, illetve az olimpiai bajnok öttusázó, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Fábián László személyesen is felköszönti a tornásznőt.

– Gyurta Dániel és Fábián László biztosan meglátogatja, egyébként az összejövetelen lesz virág és torta is, mi, a barátok pedig énekköszöntéssel is készülünk neki. Minden résztvevőnek azonban a helyszínen koronavírus-gyorstesztet kell elvégeznie – közölte Róth Tamás.

Keleti Ágnes 1921. január 9-én Klein Ágnes néven született Budapesten. 1937-től a budapesti Vívó és Atlétikai Clubban, 1938-tól a Nemzeti Torna Egyletben sportolt, 1939-ben lett a tornaválogatott tagja, első magyar bajnokságát 1940-ben nyerte. Zsidó származása miatt azonban eltiltották a versenyzéstől. A második világháború borzalmait és a német megszállás utáni időszakot Juhász Piroska néven, hamis papírokkal Szalkszentmártonban vészelte át. Annak ellenére, hogy korábban évekig nem edzhetett, 1948-ban kijutott a londoni olimpiára, ott végül mégsem szerepelhetett, ugyanis az utolsó edzések egyikén bokaszalag-szakadást szenvedett.

Négy évvel később, 31 évesen az 1952-es helsinki olimpián azonban már a talaj bajnoka volt, ezenkívül egy ezüst- (csapat) és két bronzérmet (felemás korlát, kéziszercsapat) szerzett. Két évvel később Rómában felemás korláton világbajnokságot nyert, 1956-ban a melbourne-i olimpián pedig karrierje csúcsára ért: talajon, gerendán és felemás korláton, valamint a kéziszercsapattal is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. S ehhez jött még két ezüst (egyéni összetett, csapat). A játékok legeredményesebb versenyzője lett.

Egy évvel később Izraelben telepedett le, ahol gyakorlatilag megteremtette a nemzeti tornasportot, főiskolai tanárként és edzőként tevékenykedett tovább. 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője, 1959-től 1960-ig pedig az olasz tornászválogatott eredményeiért felelt.

A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, Magyarország legtöbb olimpiai érmét, tehát tízet magáénak tudható Keleti Ágnes a világ legidősebb olimpiai bajnoka. Az aranyérmeket nézve a magyar „örökrangsorban” az ötödik, csak Gerevich Aladár (7-1-2), Kozák Danuta (6-1-1), Kovács Pál (6-0-1) és Kárpáti Rudolf (6-0-0) előzi meg, utánuk már Keleti Ágnes (5-3-2) következik. (Kozák Danuta tavaly került eléje.)

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2021. június 15-én a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott 2020-as tokiói olimpia egyik kampányvideóját Keleti Ágnes főszereplésével készítette. Az Amit Ágnes látott című videó feleleveníti a tornásznő karrierjének képkockáit és végigköveti az élete alatt rendezett olimpiák legnagyobb pillanatait.

Borítókép: Keleti Ágnes (Fotó: Róth Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!