Rövidpályás gyorskorcsolya vk

2021.11.18. 16:16

Mindhárom magyar elődöntős férfi 1500 méteren

A futamok első és második helyezettjei, valamint maximum hét harmadik helyezett került a szombati elődöntőbe a leghosszabb egyéni távon.

Peking, 2021. október 22. Liu Shaoang (b) és az olasz Pietro Sighel (j) a rövidpályás gyorskorcsolya világkupa pekingi viadala férfi 1000 méteres versenyének elõfutamában a Fõvárosi Sportcsarnokban 2021. október 22-én. A viadal a 2022-es pekingi téli olimpia egyik teszteseménye. MTI/AP/Mark Schiefelbein

Forrás: MTI/AP

Fotó: Mark Schiefelbein

Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry is elődöntőbe jutott az 1500 méter negyeddöntőjéből a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén, a csütörtöki nyitónapon.

A futamok első és második helyezettjei, valamint maximum hét harmadik helyezett került a szombati elődöntőbe a leghosszabb egyéni távon.

A pontlista tizedik helyén álló Liu Shaoang futamában szélárnyékban pihenve haladt negyedikként, majd hirtelen iramváltással második lett, és továbbjutást érő helyét remekül tartotta meg a leintésig.

„A dél-koreai ellenfelemre figyeltem, és az iramra, hogy mikor kell robbantanom. Ez 4-5 körrel a vége előtt jött el. Utána már csak a helyem megtartása volt a fontos” – mondta az MTI-nek Liu Shaoang.

Testvére, a szintén olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor – aki a 14. helyen áll jelenleg a vk-ban ezen a távon – megbújt a mezőnyben, eleinte ötödik volt, egy kisodródás miatt aztán a negyedik lett, és innen kezdődött az utolsó kör, amelyben remek bebújással végül a második helyen ért célba. Így majd a 26. születésnapján, szombaton elődöntőzhet, illetve – ha azt is sikerrel veszi -, döntőzhet a leghosszabb egyéni távon.

A világkupa-rangsorban 13. Krueger az utolsó, hatodik helyen korizott, majd hirtelen élre ugrott, és közben kimaradt a lökdösődésből is. Volt egy nehezebb szakasz, akkor harcolnia kellett még a második helyért is, de végül megint átvette a vezetést, és futamgyőztesként lett elődöntős.

A nőknél Jászapáti Petra vette sikerrel ezt az akadályt, Sziliczei-Német Rebeka és Bácskai Sára Luca nem, ők ketten a szombati rangsorolókon érdekeltek.

Délután 14.40-től az 500 méteres előselejtezőkre – Jászapátival, Somogyi Barbarával, Kónya Zsófiával, illetve a Liu testvérekkel és Kruegerrel az indulók között -, valamint 17.40-től a 2000 méteres vegyesváltó negyeddöntőire kerül sor.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen ad otthont, majd jövő héten a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat. A hajdúsági városban 39 nemzet 236 versenyzője áll rajthoz.

Borítókép: Liu Shaoang (b) és az olasz Pietro Sighel (j) a rövidpályás gyorskorcsolya világkupa pekingi viadala férfi 1000 méteres versenyének előfutamában a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. október 22-én. A viadal a 2022-es pekingi téli olimpia egyik teszteseménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában