Vívó-vb

2019.07.08. 13:16

Ötvenforintos emlékérme jelent meg a világbajnokság tiszteletére

Kétmillió példányban kerül forgalomba az érme, amelyet hétfőn mutattak be.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Vívószövetség (MVSZ) ünnepi eseményén Csampa Zsolt MVSZ-elnök emlékeztetett rá, hogy eddig öt világbajnokságot rendezett Magyarország, a mostani pedig abból a szempontból kiemelt fontosságú, hogy olimpiai kvalifikációs vb lesz, melyet különleges látványelemekkel igyekeznek a nézők számára igazán emlékezetessé tenni.

„Igyekszünk a nézőket a páston kívül is kiszolgálni, hogy elégedetten távozzanak majd a BOK Csarnokból” – mondta, egyúttal felidézte, hogy a 2013-as vb-re készített reklámfilm díjnyertes lett, a mostani pedig, melyet Szatmári András világbajnok kardvívó főszereplésével forgattak, már elnyerte a FIE-elnök Aliser Uszmanov tetszését.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy egy-egy hazai rangos sportesemény turisztikailag is hasznos az országnak, a sportolóknak pedig plusz erőt ad, hogy magyar közönség előtt mutathatják meg tudásukat.

2017-ben a vizes-vb, tavaly pedig a jégkorong- és a birkózó-vb apropóján bocsájtottak ki emlékérmét. A forgalmi emlékérmék névértékes oldala megegyezik a forgalomban lévőkével, míg a tematikus oldalon az adott eseményt örökítik meg.

A vívó-világbajnokságra kibocsájtott érme tematikus oldalán egy párbajtőr összecsapás egyik klasszikus mozdulata, a tusadás pillanata elevenedik meg.

„A forgalmi emlékérmék kettős szerepet töltenek be, a mindennapi életben is találkozhatunk velük, a gyűjtők számára pedig nagy kincset jelentenek” – mondta az igazgató, aki hozzátette:

azért esett a választás az 50 forintosra, mert elég nagy a felülete ahhoz, hogy a megörökítendő esemény látható, élvezhető legyen.

Az MNB Teátrumában rendezett hétfői esemény végén az érme díszcsomagolású tiszteletpéldányát vehette át Szabó Tünde, Csampa Zsolt, Kósa István, valamint a bő két hete véget ért düsseldorfi Európa-bajnokságon bronzérmes párbajtőrcsapat négy tagja, Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel és Koch Máté, az ugyanott egyéniben hetedik Andrásfi Tibor, továbbá Nagy Dávid, aki a vb-n egyéniben indul és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok vívó.

„Nagy megtiszteltetés, hogy érmén szerepelhet a sportág, a szakág. Bízom benne, hogy ezt a gesztust a világbajnokságon érmekkel tudjuk majd megköszönni” – mondta a csapatban világ- és Európa-bajnok, olimpiai harmadik, egyéniben Eb-győztes Rédli.

A forgalomba nem került verdefényes érmékhez a gyűjtők a magyar Pénzverő Zrt. éremboltjában juthatnak hozzá, illetve díszcsomagolásban a világbajnokság helyszínén is kaphatók lesznek.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!