Magyar Érdemrend

2017.10.20. 15:51

Magas állami kitüntetést kapott az Esterházy-kegyhely létrehozója

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét adták át Paulisz Boldizsárnak, az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület elnökének a mártír gróf felvidéki kegyhelye létrehozójának a pozsonyi magyar nagykövetségen pénteken.

Az Áder János köztársasági elnök által a felvidéki magyarság érdekében végzett közösségépítő tevékenységéért valamint Esterházy János emlékének ápolása érdekében végzett áldozatos munkájának elismeréseként adományozott kitüntetést Pető Tibor nagykövet nyújtotta át Paulisz Boldizsárnak, aki egyebek mellett az 1995-ben létrehozott alsóbodoki magyar tannyelvű magán szakközépiskola alapítójaként vált ismertté.

„A közösségeknek, a legkisebbeknek is csak úgy van esélyük a túlélésre, ha vannak olyan kiválóságaik, akik irányt mutatnak, célokat, álmokat biztosítanak nekik, akik mögé oda lehet állni”

- mondta a kitüntetettre utalva Pető Tibor laudációjában. A nagykövet az Esterházy-kegyhely létrehozását felidézve rámutatott: a kitüntetett még olyan időkben kezdte meg a várhatóan zarándokhellyé váló kegyhely létrehozását, amikor a megvalósításnak csekély esélye volt, ami hallatlan lelkierőről és elhivatottságról tanúskodik, és most, miután az álom valósággá vált, mindenkinek az az érzése lehet, hogy megint sikerült előrelépni egyet.

„Paulisz Boldizsár előrenéző ember és olyanfajta személyiség, amilyenekből sajnos nem sok jár közöttünk, de kívánjuk, hogy az általa elvetett mag százszoros termést hozzon”

- mondta a kitüntetett érdemeit méltatva Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.

Esterházy János végső nyughelye, az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolna
Fotó: MTI / Komka Péter

Paulisz Boldizsár a kitüntetést megköszönve azt mondta: úgy tekint rá, hogy az nem csak az övé, hanem mindenkié, aki segítette a munkájában. Felidézve a magán szakközépiskola létrehozásának folyamatát, rámutatott: nem ment könnyen, de megérte, hiszen ennek köszönhetően „több száz magyar lelket sikerült megmenteni”. A szeptemberben létrehozott Esterházy-kegyhelyről szólva hozzátette: átadása óta a létesítmény folyamatos látogatottságnak örvend.

Az Esterházy János életét bemutató kiállítás Alsóbodokon
Fotó: MTI / Komka Péter

A felvidéki Alsóbodokon az e célból épített Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolna sziklabarlangjában szeptemberben helyezték végső nyugalomra Esterházy János felvidéki magyar mártír politikus hamvait, a gróf végakaratát teljesítve. Az akkor felavatott szakrális épületnek helyet adó parkban egy Esterházy-emlékmúzeumot is megnyitottak, amelyben állandó kiállítást tekinthetnek meg a látogatók.

Borítóképünkön Paulisz Boldizsár áll az irodájában még 2012 októberében. Forrás: MTI / Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában