Szintézis

2021.09.21. 11:13

Kortárs kiállítás tükrözi vissza világunkat és életünket

Kilenc fiatal művész képeiből látható tárlat az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő székházában.

A kultúra és a művészetek elhivatott támogatójaként kiállítássorozatot szervez az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, hogy ezzel is segítse a tehetséges művészek széles körben való megismertetését. A Magyar Nemzet cikkében beszámolt arról is, hogy a sorozat második kiállítását Szintézis címmel, előbb augusztus 19-én a Miskolci Városházán, hétfő délután a Támogatáskezelő székházának aulájában nyitották meg. A tárlat kilenc fiatal kortárs művész alkotásain keresztül mutatja be mindennapi világunkat, életünket.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kiállításmegnyitón elmondta, hogy a Támogatáskezelő, amelynek szimbolikus és szemléletformáló a szerepe is van, az embert állítja a fókuszba. Ezenkívül pedig kiemelt szerepet kap a kultúra is. A szervezet küldetése tehát hozzájárulni ahhoz, hogy a magyarok saját kreativitásukkal, tehetségükkel és szakértelmükkel a lehető legjobban boldoguljanak itthon és a Kárpát-medencében.

Fekete Péter a Szintézis című kiállítással továbbá úgy fogalmazott, a kilenc művész munkáin keresztül rácsodálkozhatunk a művészet megragadható és megragadhatatlan varázsára.

A Támogatáskezelő célja, hogy hidat képezzenek az Emberi Erőforrások Minisztériumának intézményei között, 2017 óta pedig összesen 335 milliárd forinttal támogatták a pályázókat – hangsúlyozta Monszpart Zsolt, a szervezet főigazgatója.

Hozzátette, kiállítássorozat célja, hogy a fiatal művészek munkáit minél szélesebb körben megismertessék az emberekkel.

A kiállításmegnyitón részt vett Monszpart Zsolt főigazgató, Fekete Péter államtitkár és Sipos Endre művészetkritikus is
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Sipos Endre művészetkritikus és művészetfilozófus szerint a festészet az egyik legcsodálatosabb és egyben legkegyetlenebb művészeti ág, mert az is ott van a képeken, amit nem akarunk. Fontos kérdés továbbá, hogy milyen lelke van a képnek, illetve az alkotó ki tudta-e fejezni a lelkét.

A művészet által nyújtott benyomások meghatározhatják döntéseinket, illetve hatással lehetnek életünk számos területére.

A kiállítás megrendezéséhez Vincze Angéla kurátor fiatal kortárs képzőművészeket kért fel. Bár a művészek stílusa eltérő, közös bennük, hogy a jelenben alkotnak.

A tehetséges fiatalok nem okoztak csalódást

Csanálosi Mária képeivel az őt körülvevő eseményeket, élethelyzeteket, történéseket ábrázolja. Jelenleg kisméretű akvarelleket fest intim terekről, otthonokról, valamint a minket körülvevő tárgyakról és bútorokról. Pinczés József pedig úgy próbálja követni a valóságot, hogy az elképzelhető legyen. Tehát a képzeletnek a realitása érdekli, hiszen annak is lehet emléket állítani, ami nem valódi, ami meg sem történt.

Szabó Franciska munkáiban fontos szerepet tulajdonít a fények és az árnyékok dinamikájának, illetve az embert körülvevő épített vagy természetes környezet geometriájának. Gulyás Andrea festészete, konstruktív felfogása és motívumkincse révén több szálon is kötődik a tradicionális helyi festészethez. Az autodidakta művész feszes, geometrikus szerkezetiségű képein főként Szentendrét ábrázolja.

Király Gábor festményei olyanok, mint egy hatalmas színpadi smink, vagy inkább vastagon felvitt maszk az attrakció után. Így a színek már elvesztették erejüket, és a száraz, lepotyogni látszó festék alatt előtűnik a kíméletlen valóság. Lajkó Nóra művészetében nagy hangsúlyt fektet az üzenetre, viszont arra is ügyel, hogy első pillantásra is könnyen befogadható legyen a mű, a vizuális megjelenés által becsalogassa a nézőt a mélyebb mondanivaló világába.

Mányoki Ádám munkáiban átmenetre törekszik a tradicionális festészet és a grafikus felfogásban készült vázlatos szénrajzok között. Mátyási Péter munkáinak fókuszában olyan fogalmak állnak, mint személyes és kollektív emlékezet, mementó, csodálat, természet és kultúra. Rendszeresen olyan anyagokat használ, amelyek nem találhatók meg a klasszikus képzőművészet eszköztárában. Végvári Gergely kérdéseket tesz fel a vásznon, ez mindig valamiféle problémafelvetés. Bár vezet minket a címmel, a motívumokkal, a hangulattal, de nem ad konkrét válaszokat.

A Szintézis című tárlat az aktuális járványügyi szabályozások szerint tekinthető meg szeptember 23. és október 22. között, hétköznapokon 10 és 16 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában