válogatás

2018.01.17. 14:39

Klasszikus magyar filmeket vetítenek több külföldi fesztiválon

Többek között Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjét a berlini nemzetközi filmfesztivál klasszikus válogatásában, Magyar Dezső Agitátorok című alkotását a trieszti fesztiválon láthatja a közönség, míg március közepén a restaurált filmek párizsi fesztiválján nyolc felújított magyar alkotást tűznek műsorra.

A február 15. és 25. között megrendezendő berlini nemzetközi filmfesztivál klasszikus válogatásába (Berlinale Classics) kapott meghívást Enyedi Ildikó Az én XX. századom című, Cannes-ban 1989-ben Arany Kamera-díjat nyert első játékfilmje – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-vel.A film teljeskörű restaurálása 2017-ben készült a Filmalap digitalizálási és filmfelújítási programja keretében a Filmarchívum szakmai irányításával a Magyar Filmlaborban, Máthé Tibor (HSC), a film operatőrének részvételével. A felújítás a film eredeti kameranegatívja és eredeti hangszalagja alapján készült.

A tokiói Georama New Deer animációs fesztiválon három vetítésen láthatja a közönség Jankovics Marcell Fehérlófia (1980) című alkotását, míg a franciaországi Perpignanban, a Jean Vigo Intézetben Gaál István Sodrásban című alkotása lesz látható.

A január 19. és 28. között megrendezendő trieszti filmfesztivál a 68-as diákmozgalmak 50. évfordulója alkalmából összeállított válogatását Magyar Dezső Agitátorok (1969) című filmje gazdagítja.

Február elején a berlini Deutsche Kinemathek épületében működő, nagy múltú Arsenal mozi nyolc filmből álló retrospektív sorozatot szentel a 80. születésnapját ünneplő Szabó Istvánnak. A megnyitón a rendező is jelen lesz, és levetítik Kertész Mihály A tolonc című némafilmjét is.

Március közepén a párizsi Cinémathéque Francaise ismét megrendezi a restaurált filmek fesztiválját (Toute la mémoire du monde), amelynek keretében nyolc felújított magyar filmet tűznek műsorra. A párizsi közönség az európai filmtörténet szentélyének számító filmpalotában láthatja Tóth Endre (André de Toth) Két lány az uccán, Szőts István Emberek a havason, Fábri Zoltán Körhinta, Kovács András Hideg napok, Szabó István Szerelmesfilm, Sára Sándor Feldobott kő, Mészáros Márta Ők ketten és Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjét. A rangos fesztivál elnöke idén Wim Wenders lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában