Programkavalkád

2023.04.18. 12:13

Színházolimpia a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza – Magyar Állami Népi Együttes TÁNCszínTÉR fesztiválján olyan táncszínházi előadások mutatkoznak be április 20–23. között, amelyek a tradícióra épülve, abból inspirálódva, a hagyományos kultúra mai, kortárs megfogalmazását mutatják be.

Jelenet a Magyar Állami Népi Együttes talán legemblematikusabb produkciójából, a Naplegendából

Forrás: Hagyományok Háza

Világraszóló eseménysorozatnak lehet részese a színházszerető közönség, hisz hazánk ad otthont a 10. Színházi Olimpiának. A grandiózus programkavalkád – Budapesten és a vidéki színházakban – több száz rendezvénynek nyújt teret, s a világ minden tájáról érkeznek társulatok. 

A tánc mint kísérőprogram is – egy sikeres pályázat nyomán – szerepet kapott az „olimpiai játékokban”, így április 20-tól négy napon keresztül négy európai társulat mutatkozhat be a Corvin téri székházban.

A műfajok széles palettáján a táncot talán a legkönnyebb megérteni, hiszen egy közös nyelv. A TÁNCszínTÉR elnevezés pedig a színházi tér és a tánctér sajátos ötvözetét rejti.

A programsorozatot a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház előadása nyitja. 

A felvidéki hivatásos együttes előadásának címe Hontalanítás, s a magyar történelem egy tragikus korszakának, a felvidéki kitelepítésnek, a magyarság kollektív bűnösnek való megbélyegzésének állít mementót. E kataklizmának most volt az évfordulója, s egy soha be nem gyógyuló sebet ejtő, végzetes eseményre emlékeztet.

Másnap egy spanyol flamenco társulat, a Compañía Flamenca de Sevilla lép színpadra a Flamenco színei című összeállításával. 

Az előadást a temperamentum, a lendületes zene, az ének, a ritmus, a férfias attitűd, a női keménység és líraiság jellemzi. Igazi különlegességben lesz része a közönségnek, hiszen az andalúziai eredetű tánc reneszánszát éli napjainkban, és Magyarországon is nagyon népszerű.

Szombaton a Magyar Állami Népi Együttes talán legemblematikusabb produkciója, a Naplegenda kerül színre. 

Két évtizede mutatták be, de a frissességéből egy szemernyit sem vesztett. Nikola Parov zenéje a magyar és a balkáni zene sajátos ötvözete, amiben erős keleti gyökerek is szerepet kapnak. Ehhez társul egy, a tradíciókon nyugvó, a naphoz való mágikus viszonyunkról regélő kortárs koreográfia.

Karagöz Folk Dance
Forrás: Hagyományok Háza

A fesztivált két kiváló török együttes, a Karagöz Folk Dance és a Török Tilla Folk Experience Törökország hét vidéke című előadása zárja.

 A bemutató a török zene- és néptánckultúra méltó összefoglalója: különleges ritmusok, férfierő s a sortáncok változékonysága jellemzi.

A négy előadás koreográfiája sajátos és egyéni, de mégis egy egységes európai kultúra reprezentánsa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában