Életművet átfogó

2023.02.04. 23:11

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A február 19-ig nyitva tartó nagyszabású kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az El Greco a Szépművészetiben című kiállítás megnyitóján a Szépművészeti Múzeumban 2022. október 27-én. Magyarországon először nyílt kiállítás El Greco (Domenikosz Theotokopulosz) életművéből, amelyen a 16-17. századi krétai-spanyol festő több mint félszáz alkotásával találkozhat a nagyközönség október 28-tól

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.

A közleményben azt írták, most vasárnap egy órával korábban, 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Szépművészeti Múzeum és este 7 óráig látható a kiállítás. A következő, valamint a záró hétvégén, február 18-án és 19-én pedig 9 órától 20 óráig várják a tárlatra látogatókat.

Kiemelték, hogy első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten.

A Szépművészeti Múzeum tárlatának célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541-1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését.

A február 19-ig nyitva tartó nagyszabású kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

A tájékoztatás szerint a Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, ezen belül Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, hat saját kezű El Greco-festménnyel. A múzeumban látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art kölcsönzött alkotásokat.

A kiállítás végigvezeti a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a mester megfordult: különös tekintettel a festői tudásának alakulását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte, és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott - áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában