Valódi élmény

2022.07.01. 07:33

A második félévben különleges programokkal várja a látogatókat a Magyar Zene Háza (videó)

A ház működését másfajta filozófia jellemzi, mint egy hagyományos koncerthelyszínt: itt sokkal nagyobb a hangsúly az interaktivitáson - hangsúlyozta Batta András ügyvezető igazgató.

A második félévben újabb kiállítással, koncertekkel és különleges programokkal várja a látogatókat a Magyar Zene Háza (MZH), amelybe a januári nyitás óta már több mint 440 ezren látogattak el.

Maga a ház is egy műalkotás, "igazi világszám", amelyet január óta fokozatosan töltöttek fel tartalommal - mondta el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján Batta András ügyvezető igazgató.

Batta András hangsúlyozta, a ház működését másfajta filozófia jellemzi, mint egy hagyományos koncerthelyszínt: itt sokkal nagyobb a hangsúly az interaktivitáson.

Horn Márton intézményigazgató a Magyar Zene Háza (MZH) rekord eredményeit és programkínálatát ismertető sajtótájékoztatón az intézmény szabadtéri színpadán 2022. június 30-án. 
Forrás: Balogh Zoltán / MTI

Horn Márton intézményigazgató hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok alapján kimondható: szükség van egy ilyen zenei intézményre Magyarországon. Az első 4,5 hónap alatt több mint 440 ezer látogató érkezett a házba - jegyezte meg. Felhívta a figyelmet a koncertek mellett a rengeteg zenepedagógiai programra és a szinte folyamatosan teltházas kiállításokra is.

Elmondása szerint nemrég nyílt a zenélés élményét nyújtó zenepedagógiai tér, októberben pedig bemutatják a ház első időszaki kiállítását, amely a magyar könnyűzene 1957 és 1993 közötti időszakát tekinti át.

Itt nézheti meg a Magyar Zene Háza első félévét összefoglaló videót:

Halmos András, az MZH koncertprogramért felelős vezetője a következő félév fellépői közül kiemelte az amerikai alternatív rock meghatározó alakja, Sun Kil Moon; a jazztől a folkon át a popig magabiztosan mozgó Becca Stevens, valamint a hiphop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve fellépését, a Grammy-díjas Chris Thile pedig mandolinjával a bluegrass és az americana stílusokat helyezi fókuszba.

Idén 75 éves Sebő Ferenc, így ősszel vele folytatódik a kurátori hétvégék sorozata, majd gyimesi csángó est és a Lajtha 130 tematikus nap is helyet kap a programban.

A Fanfare Ciocarlia moldáviai rezesbanda az MZH színpadán magyar zenészekkel koncertezik együtt, Sam Lee a Brit-szigetek népdalaiból indul ki folkestjén, az indiai Usztad Vaszifuddin Dagar pedig a dhrupad műfaj egyik legautentikusabb előadója.

Halmos András, a Magyar Zene Háza (MZH) koncertprogramért felelős vezetője az MZH rekord eredményeit és programkínálatát ismertető sajtótájékoztatón az intézmény szabadtéri színpadán 2022. június 30-án.
Forrás: Balogh Zoltán / MTI

A dél-korai népzenét poppal úttörő módon keresztező Leenalchi k-pop egyik legígéretesebb formációjának számít, míg Alva Noto az elektronikus zenében berlini szcénájának meghatározó figurája.

A szeptember eleji Távol-keleti komolyzenei fesztivál fókuszában Japán áll majd, az Esterházy x Esterházy esten a próza és barokk zene találkozik, a Bourbon Ensemble pedig barokk karácsonnyal készül - mondta el Halmos András.

Severinghaus Artemisz zenepedagógiai csoportvezető kiemelte, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt találnak ismeretterjesztő programokat a Magyar Zene Házában.

A következő hónapok beharangozója pedig itt látható:

A Hangadó sorozatban Tóth Árpád karnagy mellé csatlakozik Bognár Szilvia népdalénekes is, folytatódik a Rock 'n Roll szabadegyetem, a rockzenei filmklubok, a legkisebbeknek szóló Ringatók, valamint a Live Looping zeneszerző workshopok, de az idősebbeknek is szerveznek zenetörténeti programokat - mondta el.

Szálka Zsuzsanna programkoordinációért felelős vezető többek között a tavasszal indított várossorozatra hívta fel a figyelmet: októberben Veszprém zenei életébe nyerhetnek bepillantást a látogatók.

Közösen mutatkozik be Budapest és Bécs jazzszcénája, az Operabeavató sorozat első része pedig a Bánk bánt mutatja be - mondta el Szálka Zsuzsanna.

Borítókép: Batta András, a Magyar Zene Háza (MZH) főigazgatója beszél az MZH rekord eredményeit és programkínálatát ismertető sajtótájékoztatón az intézmény szabadtéri színpadán 2022. június 30-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában