Koncert és istentisztelet

2022.06.24. 10:26

Újra felcsendülnek a református templomi énekek a Művészetek Palotájában

Immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Református énekek című koncert-istentiszteletet a Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az egyszólamú református templomi énekeket éneklő, orgonával kísért 250 fős kórus 2022. június 25-én este fél 8-tól lép színpadra.

A Kárpát-medence legnagyobb egyházzenei alkalmának egyesített kórusát idén öt karnagy vezényli, ebben az esztendőben Arany János, Berkesi Boglárka, Erdélyi Dániel, Süll Kinga és Berkesi Sándor lép a dobogóra. A Müpa orgonáját Virágh András Gábor orgonaművész szólaltatja meg. Az éneklésbe hagyomány szerint több ponton a közönség is bekapcsolódik, református egyházi vezetők pedig bibliai szakaszokat olvasnak fel a zenei egységek között, illetve imádkoznak. Fekete Károly tiszántúli református püspök még az orgonához is odaül, hogy Johann Sebastian Bach egyik művét megszólaltassa. A koncert végén egymás kezét megfogva a közreműködők és a közönség közösen elmondja a miatyánkot és elénekli a Himnuszt.

A református kórusokat megtizedelte a világjárvány

nyilatkozta az esemény kapcsán a református egyház internetes portáljának Böszörményi Gergely, a Református énekek ötletgazdája, kifejtve, hogy sok helyen, ahol az elmúlt félévben megújultak az énekkarok, fiatalodást hozott a visszatérés. A rendezvény menedzsere szerint a múlt hónapban megrendezett Református Zenei Fesztivál is megmutatta, hogy a Covid után is van egyházzenei élet, ezért a június 25-i koncertre örömünnepként tekintenek.

Böszörményi Gergely arról is beszélt az interjúban, hogy az elmúlt két évtizedben az egyesített kórus részeként már több mint száz énekegyüttes állt színpadra, köztük kisebb kórusok is. 

Ennek a száz kórusnak egy része önállóan nem volna meghívható a Müpa színpadára. De épp az volt mindig a célunk, hogy akár falusi kórusok is részesei lehessenek ennek az élménynek, és ezzel erőt kapjanak a folytatáshoz. Az Úristen dicsőségére énekelni mindig jó, különösen, ha száz-kétszáz emberrel együtt tesszük

– vallja a koncertsorozat megálmodója.

Borítókép: A Református énekek című koncert egyesített kórusa a Művészetek Palotája színpadán egy korábbi alkalommal, forrás: reformatus.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában