Iparművészet

2022.06.20. 11:20

Időszakos kiállítás nyílik a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből Pécsen

Az európai iparművészetre a 19. század közepén erőteljes hatást gyakorló japonizmus a témája annak a kiállításnak, amely június 23-án nyílik a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből Pécsen – közölték a szervezők az MTI-vel.

A pécsi belvárosi Zsolnay Múzeumot fenntartó Janus Pannonius Múzeum (JPM) közleményében az október 2-áig megtekinthető kiállításról azt írták: a Dénes Mirjam kurátor által összeállított tárlat feltárja a Zsolnay gyár és a család gazdag japán tematikájú forrásait, bemutatja a kölcsönzés, átértelmezés és újragondolás folyamatait, és vázolja, hogyan formálta a gyár és vevőköre ízlésvilágát a japán művészet befogadása.

Felidézték a kommünikében, hogy a Zsolnay család gyára Magyarországon fontos szerepet játszott a kerámiaipar modernizációjában, hiszen nemcsak követték, hanem bizonyos esetekben irányították is az új esztétikai trendeket.

Közölték: az Európában zajló iparművészeti forradalom alatt újdonságként megjelenő japonizmust is aktívan tanulmányozták a gyár dolgozói, illetve a család, különösen Zsolnay Júlia is.

Az európai iparművészetet a 19. század közepén erősen inspirálta a nyugat felé fokozatosan nyitó Japánból érkező műtárgyak által közvetített japonizmus.

A japán művészeti alkotások nyugati szem számára szokatlan kompozíciói, a nyugaton a középkor óta mellőzött síkbeli ábrázolás frissessége, az ecsettel rajzolás lendületes vonalassága, a kissé idegen színkombinációk, az ornamensek gazdag, gyakran halmozó használata, és persze a témaválasztás: a természetben, az egyszerűben, a hétköznapiban való szépség meglelése újféle esztétikai nézeteket kínált Európának – olvasható a JPM közleményében.

A közleményben jelezték azt is, hogy a tárlathoz kapcsolódóan a Művészetek Éjszakája program keretében, június 25-én Tillai Gábor tart tárlatvezetést, valamint a Zsolnay Múzeum udvarán ad koncertet japán hagyományőrző hangszereken Bakos Tünde és Fehér Krisztina. Az udvarban aznap a Magyar Origami Kör tart hajtogató workshopot, és tradicionális japán tárgyakat is vásárolhatnak az érdeklődők.

Borítókép: Kimonóba öltöztetett babák a Japán antik gyermekkimonók és japonizáló Zsolnay dekormotívumok című kiállítás megnyitóján a pécsi Martyn Ferenc Galériában 2019. február 28-án. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában