1242 - A Nyugat kapujában

2022.05.08. 10:10

A tatárjárás koráról készül kalandfilm

A tatárjárás koráról készül kalandfilm 1242 - A Nyugat kapujában címmel magyar-mongol-angol koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) 1,26 milliárd forintos gyártási támogatásával - közölte az NFI csütörtökön.

Mint írják, emellett 100 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság Sós Bálint Dániel Minden rendben címmel készülő első egész estés alkotásának, amelynek fejlesztése a pályakezdő filmeseket segítő Inkubátor Programban valósult meg.

Az 1242 - A Nyugat kapujában című film a XIII. századba repít vissza, amikor Batu kán, a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura seregével Esztergom falai alá ér. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül - olvasható a film ismertetőjében.

A közlemény idézi az alkotókat, akik hangsúlyozzák, hogy egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilmes feldolgozására vállalkoznak, beláthatatlan következményekkel járt volna ugyanis, ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. 

Forrás: Nemzeti Filmintézet

A film az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól

 - írják az alkotók, hozzátéve, hogy a szerepekre több neves külföldi színész, az utómunkára pedig elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igent.

A Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő történelmi film forgatása ősszel magyarországi helyszíneken, köztük a Visegrádi Fellegvárban, a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságban és a fóti NFI Stúdióban lesz, a mozibemutatót a tervek szerint 2023 decemberében tartják.

Az 1242 - A Nyugat kapujában rendezője Soós Péter, aki fikciós munkái (Budapest Anno, Áldott állapot, Géniusz, az alkimista) mellett olyan tévésorozatok rendezőjeként is ismert, mint a Tűzvonalban, a Jóban Rosszban és a Hacktion.

Az első magyar-mongol-angol koprodukció a brit Chelsea Pictures, a mongol Semoon Studio, továbbá a Foresight Media, a Lipsync, a Mongol Costumes és a Galloping Entertainment közreműködésével készül, vezető producere Bodzsár István, Sipos Kornél, brit koproducere Bill Chamberlain.

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Az NFI Inkubátor Programjában, Sós Bálint Dániel rendezésében készülő Minden rendben egy tragédia egy apáról, aki súlyos morális dilemmába keveredik. Az egyetlen szemtanúja lesz egy súlyos balesetnek, amelyet kisfia okoz és döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy hazudja el a tettet, ami viszont a fiú lelkivilágát torzítja el egy életre. Apai ösztönei az utóbbiba hajszolják bele, ám a hazugság egyre nagyobb áldozatokkal jár. A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve - ezt a gondolatot boncolgatja a film, olyan morálisan ambivalens szituációkon keresztül, amelyek a nézők szilárdnak hitt meggyőződéseit is felkavarják - áll az ismertetőben.

A Minden rendben forgatása novemberben kezdődik és a tervek szerint a jövő tavaszi fesztiválszezonra készül el.

Farkas Ádám producer szerint még folyamatban van a casting, amely nem egyszerű, hiszen a szereplőgárda jelentős része 9 és 13 éves kor közötti gyerekekből áll, akik szinte hétről hétre hatalmas változásokon mennek keresztül, ezért meg kell kockáztatniuk, hogy az utolsó pillanatban választják ki őket.

Sós Bálint Dániel a Minden rendben alapjául szolgáló forgatókönyvet Nagy V. Gergővel közösen jegyzi, a film producere Farkas Ádám mellett Mártonffy Zoltán Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában