Díszvendég

2022.04.14. 15:08

Debrecen zenei kultúráját mutatják be a Magyar Zene Házában

A május 17-től június 11-ig tartó programban három, erre az alkalomra készülő zene-, illetve kórusmű ősbemutatója is lesz.

Debrecen lesz az első díszvendége egy hónapon keresztül a Magyar Zene Házának – jelentették be a szervezők a nagyerdei víztoronyban sajtótájékoztatón csütörtökön.

A rendezvény jó alkalom lesz arra, hogy bemutassák Debrecen friss, innovatív, ugyanakkor a hagyományokból táplálkozó zenei kultúráját – mondta Puskás István (Fidesz–KDNP), a város kulturális alpolgármestere.

A május 17-től június 11-ig tartó programban három, erre az alkalomra készülő zene-, illetve kórusmű ősbemutatója is lesz – jelezte az alpolgármester, hozzátéve, hogy több debreceni középiskolai osztály is ellátogat majd ebben az időszakban a Magyar Zene Házába.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a január 22-én megnyílt intézménynek eddig már több mint ötvenezer látogatója volt.

Az általa a Liget ékkövének nevezett intézmény rendhagyó zenei élményekkel vár minden korosztályt, de részt vesznek a zeneoktatásban is – mondta, hozzátéve, hogy a Magyar Zene Háza egész Magyarországé, és fontos feladata, hogy megmutassa a gazdag magyar kultúrát.

Terveik szerint minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel bemutathatja majd egy-egy hazai város a zenei kultúráját, ebben a sorban találkozhatnak első alkalommal a debreceni produkciókkal az érdeklődők.

Már készül az a három mű, amelynek egy debreceni előadás után a Magyar Zene Házában lesz az ősbemutatója. Az egyik estén a dzsessz világába kalauzolják el az érdeklődőket, a másik Ajtók címmel zenés irodalmi kórusmű lesz, a harmadik bemutató pedig Mihály címmel Csokonai Vitéz Mihály figuráját kelti életre – közölte Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója.

A Kodály filharmonikus zenekar Mozart: D-dúr (koronázási) zongoraversenyét adja elő, a debreceni Kodály Kórus és a Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkara pedig együtt mutatja be Orbán György: Missa Prima című kórusművét. A klasszikus programok sorát a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának koncertje zárja – mondta el Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen zenei főigazgatója.

Borítóképünkön a Liget Budapest Projekt keretében megépült Magyar Zene Háza 2021. december 16-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában