Mai Manó Ház

2022.01.29. 08:50

Millot-Durrenberger fotógyűjteményéből nyílt kiállítás

Madeleine Millot-Durrenberger gyűjteménye több mint 100 fotográfus csaknem 1300 alkotását foglalja magába.

Madeleine Millot-Durrenberger francia műgyűjtő kollekciójából válogat a Mai Manó Ház keddtől látogatható, A műgyűjtés szenvedélye című kiállítása, amely többek között Henri Cartier-Bresson, Joel-Peter Witkin, Sophie Calle vagy John Baldessari mellett kortárs sztárok és a magyar fotótörténet kiemelkedő alkotói, például Kerekes Gábor, Barta Zsolt Péter, Hajdú József és Brassai fotóit is felvonultatja.

A kiállítás március 20-ig látható a Mai Manó Házban.

Madeleine Millot-Durrenberger a nyolcvanas évek óta építi fotográfiai gyűjteményét. Az Európa-szerte számtalanszor kiállított és keresett kollekciójában az egyetemes fotótörténet legfontosabb alkotóinak munkái találhatók meg. A műgyűjtés szenvedélye című kiállítás nem egy egyszerű tematikus válogatás, hanem kísérlet a műgyűjtés folyamatának érzékletes bemutatására.

Madeleine Millot-Durrenberger gyűjteménye több mint 100 fotográfus csaknem 1300 alkotását foglalja magába.

A kiállítás kurátori szerepét is magára vállaló műgyűjtő kezdetben intuitív módon, rokonai és barátai révén került közel a műfajhoz, majd a műgyűjtés életének kulcsponti missziójává vált. Elmerülve a gyűjtés kultúrájában művészeti érdeklődésének középpontjába a kifejezetten fikciós és megrendezett szituációkat alkalmazó, a fénykép tradicionális alkalmazásaitól eltávolodó, néhol a realitást szubjektív módon torzító alkotói attitűdök kerültek.

A Mai Manó Házban március 20-ig látható kiállítás kísérlet arra, hogy a strasbourgi gyűjtő tevékenységén és nem mindennapi kollekcióján keresztül érzékletesen bemutassa a magyar közönségnek a műgyűjtés folyamatának intellektuális izgalmát, játékosságát, belső lehetőségeit és folyamatos meglepetéseit.

További információ a kiállítással kapcsolatban a Mai Manó Ház honlapján olvasható.

Borítókép: ©Millot-Durrenberger Collection

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában