Programok a családnak

2021.11.11. 13:25

Gyerekkori hőseink és új alkotások várnak a képregényfesztiválon

Az érdeklődők a szórakozás mellett értékes ismeretekkel is gazdagodhatnak a hazai képregényrajzolás kultúrájáról.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kiállítások, előadások, kerekasztal-beszélgetések, örömrajzolás, gyermekprogramok, klasszikus és legújabb kínálatukat bemutató kiadók várják azokat, akik szombaton, november 13-án ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba, ahol immár 13. alkalommal rendeznek képregényfesztivált.

Andóczi Balogh Éva, a közgyűjtemény PR-munkatársa beszámolt arról, hogy a fesztivál látogatói a műfaj örökifjú klasszikusai mellett a kortárs irányzatokkal és az alkotókkal is megismerkedhetnek.

A képregényrajzolókat munka közben figyelhetik meg az érdeklődők. A vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva csatlakozhatnak is az alkotáshoz.

A fesztiválon előadó szakemberek a 13-as szám jegyében beszélnek a képregényekben fellelhető mitológiáról, okkultizmusról, legendákról és babonákról. Ezenkívül szó esik arról is, mennyire tekinthető a műfaj a regény képes változatának. Az érdeklődők hallhatnak továbbá arról is, hogy hiába tekinthetjük joggal Jókai Mórt és Jankó Jánost a magyar képregény előfutárainak, a nagybányai festőiskola növendékeiből híres illusztrátorokká váló Honti Nándor és Kóber Leó voltak azok, akik amerikai mintákkal megismerkedve elsőként honosították meg Magyarországon a comic stripeket, vagyis az egymást követő képeket.

Külön szekció foglalkozik a magyar gyermekképregények egyre bővülő újdonságaival, de szó lesz a műfaj lengyel alkotóiról és a hazai kalandképregényekről is.

A fesztiválhoz kapcsolódva több tárlat is nyílik

A könyvtár fő lépcsőházában 21 kortárs magyar rajzoló munkáit láthatják a vendégek. A hódmezővásárhelyi születésű, Szegeden élő Vörös Édu kiállításán illusztrációi mellett bepillantást enged az alkotói folyamatba is. A fesztiválra 13. önálló kiadványával jelentkező Pilcz Roland pedig eddigi munkáiból válogat.

A szegedi Alliance Française és a Móra Könyvkiadó szervezésében továbbá megrendezik az első szegedi Transitalica versenyt, ahol a küzdelem tisztaságát maga Obelix felügyeli. A földszinten pedig Piszkos Fred és Chaplin szoborhasonmásai várják a látogatókat.

További információk a fesztiválról a könyvtár honlapján olvashatóak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában