szemle

2021.10.28. 13:32

Magyar filmek a fókuszban a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon

Kurrens alkotásokat és felújított klasszikusokat egyaránt műsorra tűznek.

Budapest, 2013. augusztus 29. Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas grafikusmûvész, rajzfilmrendezõ beszél kiállításának megnyitóján Budapesten, a Klebelsberg Kultúrkúriában 2013. augusztus 29-én. A tárlat szeptember 22-ig tekinthetõ meg. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A magyar filmművészetre fókuszál Észak-Európa élvonalbeli szemléje, a Tallinn Black Nights Filmfesztivál (PÖFF), amelyet november 12. és 28. között rendeznek meg az észt fővárosban. Az A-kategóriás nemzetközi fesztivált Enyedi Ildikó nagyszabású európai koprodukcióban készült filmje, A feleségem története nyitja meg – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az idén 25. alkalommal megrendezett tallinni fesztivál, amelyen összesen mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek, kurrens alkotásokat és felújított klasszikusokat egyaránt műsorra tűz a magyar film javából.

„2021-ben a magyar filmgyártás 120. jubileumát ünnepeljük. Tökéletes az időzítés arra, hogy Észak-Európa nagy presztízsű filmes rendezvényével együttműködve, a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon felvillantsuk a magyarországi filmkészítési hagyomány gazdagságát és kortárs mozgóképeink széles spektrumát” – idézi a közlemény Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

A fesztivál In Focus: Hungary programja, amely a Nemzeti Filmintézet együttműködésével valósul meg, összesen 17 filmet vonultat fel. A közelmúlt legizgalmasabb alkotásai közül látható lesz Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Lakos Nóra Hab és Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című mozija, továbbá Mundruczó Kornél Evolúció, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot és Bergendy Péter Post Mortem című borzongató kísértetfilmje, mely Magyarország Oscar-nevezése.

A PÖFF Shorts keretében 10 magyar rövidfilm is műsoron lesz. A gazdag magyar filmörökségből Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell, Makk Károly, Mészáros Márta és Szabó István egy-egy világhírű alkotását vetítik le.

„A magyar filmművészet hosszú évek óta kiemelkedik minőségével és kreatív látásmódjával. Örülök, hogy idén ilyen erős felhozatalt láthatunk vendégül egy olyan országból, amelynek filmjeit fiatal kritikusként és diákkorom óta messzemenően csodálom. Nagyszerű születésnapi ajándék ez a jubileumi fesztiválnak és az észt közönségnek” – idézik a Tallinn Black Nights Filmfesztivál igazgatóját, Tiina Lokkot a közleményben.

A fesztivál szervezői korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Pálfi György Mindörökké című filmjének világpremierje a tallinni fesztivál versenyprogramját gazdagítja. Kis Hajni első mozifilmje, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Külön falka az ifjúsági filmek versenyében indul.

Borítókép: Jankovics Marcell egy alkotása is bemutatásra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában