Karácsonyi Ének

2020.12.16. 13:42

Lakók adnak karácsonyi koncertet szomszédaiknak egy önkéntes akció keretében

Jószolgálati akciót szervez a Párbeszéd Háza és a KÓTA december 22. és 27. között: az énekléshez kedvet érző családok, országszerte lakóházak udvarán vagy lakóházak előtt, karácsonyi dalokból álló ajándék koncertet adnak az ott lakóknak.

Azok a családok, akik szeretnének csatlakozni a Párbeszéd Háza és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei együttesek Szövetségének (KÓTA) közös ünnepi, jószolgálati akciójához, maguk állítják össze műsorukat és határozzák meg koncertjük helyszínét, elsősorban saját, szüleik vagy nagyszüleik lakóházát – közölték a szervezők.

A koncert megvalósításhoz a Karácsonyi Ének – Családi koncert ajándékba akció Facebook-oldalán lévő linken találnak megvalósítási tervet és kivitelezési tanácsokat az önkéntesek. Ott találhatók az ajánlott dalok szöveges kottái, a zenei alapok, letölthető és kitölthető, postaládába helyezhető tájékoztató anyagok, valamint plakátok is.

A szervezők kiemelik, hogy a résztvevők éneklés közben maszkot viselnek, hallgatóiktól megfelelő távolságot tartva. Az énekléshez a hangerőt nem csökkentő, egyszer használatos orvosi maszkot ajánlanak viselni a szervezők.

Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke kiemelte: a járványügyi intézkedések figyelmeztettek arra, hogy a kóruséneklés maszk nélkül veszélyes lehet. Az embereknek azonban nagyon hiányzik az éneklés, éppen ezért a családok, az egy háztarásban élők közössége lehet az egyetlen olyan lehetőség, ahol megélhetik az együtt éneklés örömét – mondta, hozzátéve, hogy

az akcióhoz csatlakozók énekükkel megajándékozhatják azokat, akik néhol már hetek óta nem hagyhatták el otthonaikat és az idei ünnepet is egyedül töltik.

Sajgó Szabolcsot, a Párbeszéd Háza igazgatóját is idézik, aki elmondta: ez a kezdeményezés szeretne hozzájárulni az élhető társadalmi keretek megőrzéséhez. A közös éneklés nagyobb egymásra figyelést igényel, egymás megbecsülését erősíti, a pozitív közös élmény gyógyít, napfényt hoz a borúsabb időkre – fogalmazott, hozzátéve, hogy ugyanilyen fontos az éneklés közös hallgatása.

„Annak tudata, hogy vannak, akik önként, nem fizetségért másoknak értéket adnak, erősíti a bizalmat a távolabb állók, az idegenek iránt, gyógyítja a társadalom agyonszaggatott szövetét” – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában