Egyházi énekek

2020.12.21. 15:35

Könyvritkasággal bővült a Hagyományok Háza könyvtára

Kájoni János Cantionale Catholicum című szöveges egyházi énekgyűjteményének 1676-ban nyomtatott kiadása a csíksomlyói ferences nyomda legelső kiadványának számít – olvasható a Hagyományok Háza hétfői közleményében.

Forrás: Wikipedia

Mint írják, Kájoni János több mint három évtizeden át gyűjtötte Erdély-szerte a kötetben szereplő katolikus énekeket. Az imádságoskönyv legelső kiadványa részben latin, de főként magyar nyelvű egyházi énekeket, dicséreteket, zsoltárokat és litániákat tartalmaz.

A nagyon rossz állapotban lévő imádságoskönyv az 1980-as években került a moldvai Csík faluban működő Szilágyi Ferenc katolikus paphoz. A lelkész 1986-ban adta ajándékba az erdélyi táncházmozgalom egyik ismert alakjának, folklórgyűjtőjének, aki megalakulása óta szoros kapcsolatot tart fenn a Hagyományok Házával. Ő évtizedeken át óvta a kötetet, majd úgy döntött, hogy a nagy értékű könyvritkaságot a Hagyományok Házának, mint Kárpát-medencei kiemelt nemzeti kulturális intézménynek ajándékozza.

A borító nélküli, szétesett és súlyosan sérült állapotban lévő könyvecskét az ArchivArt Kft. segítségével teljeskörűen restauráltatták. Az immár felújított könyv a járványügyi korlátozások feloldását követően az érdeklődők és a kutatók számára elérhető lesz a Hagyományok Háza könyvtárában – áll az összegzésben.

Borítóképünkön Kájoni János portréja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában