Liszt művekkel

2020.11.02. 14:32

Kocsis Zoltánra emlékezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A pénteki hangverseny minden száma a nagy művész tevékenységének egy-egy fejezetére utal

Budapest, 2015. június 12. Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző és a Nemzeti Filharmonikusok a Budapesti Nyári Fesztivál nyitókoncertjén a budapesti Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2015. június 12-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kallos Bea

Kocsis Zoltánra emlékezik koncertjével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar pénteken a budapesti Müpában.

Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként és karmesterként egyaránt beírta nevét a magyar zenetörténet könyvébe, 2016. november 6-án hunyt el hatvannégy éves korában. A művész 1997-ben vette át az Állami Hangversenyzenekar vezetését, amely irányításával – Nemzeti Filharmonikus Zenekarként – néhány év alatt világklasszis együttessé fejlődött.

A pénteki hangverseny minden száma a nagy művész tevékenységének egy-egy fejezetére utal – közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel.

Elsőként Cser Ádám vezényli az Egmont-nyitányt. A mű forradalmi hangja illik Kocsis emlékéhez, a fiatal pianistát vérbeli zenei lázadóként ismerte meg a hetvenes évek közönsége. Kocsis Zoltán elhivatott Liszt-előadó volt, sokoldalúsága, a magyar zeneéletben játszott „mindenesi” szerepe is sokban emlékeztet a nagy 19. századi zeneszerző-zongoraművész-karmester-pedagógus alakjára. Ezért ezen az estén Liszt művei állnak a középpontban Kovács János vezényletével.

Elsőként Liszt rendhagyó zongoraversenye, a Haláltánc szólal meg Balog József szólójával, a zongoraművész maga is fellépett Kocsis Zoltán vezényletével. Ezután előbb Liszt Ave Mariája hangzik el, majd ugyanez a mű Kocsis átiratában csendül fel, arra emlékeztetve, hogy a zeneszerző Kocsis nagy elődjeit – Bartókot, Kodályt, Debussyt, Rahmanyinovot – szolgálta átirataival. A koncert Beethoven VII. szimfóniájával zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában