válogatott arcképcsarnok

2020.10.20. 16:54

A Visegrádi Együttműködés 30. évfordulója előtt tiszteleg Gaál Tibor kiállítása

Az alkotó a térség közelmúltjának nagy alakjait rajzolta újra egyéni látásmódban.

A Visegrádi Együttműködés 30. évfordulója előtt tiszteleg magyar, lengyel, cseh és szlovák hírességek portréival Gaál Tibor grafikusművész, portrékarikaturista Visegrádi portrék – Arcképek Közép-Európa múltjából című kiállítása, amely csütörtöktől látható a Várkert Bazárban.

A mások mellett Puskás Ferenc labdarúgó, Emil Skoda gépészmérnök, Maria Sklodowska-Curie fizikus és Ąudmila Podjavorinská költő, prózaíró arcképeit felvonultató kiállítás művészi főhajtás a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) három évtizeddel ezelőtti összefogása előtt – tájékoztatta az MTI-t kedden az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

A közlemény azonban hangsúlyozza, hogy a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, valamint az OSZK közreműködésével létrejött kiállítás túlmutat az elmúlt harminc esztendőn. Az alkotó a térség (közel)múltjának nagy alakjait rajzolta újra egyéni látásmódban olyan módon, amely nemcsak a múlt felé fordul vissza, hanem a korábbi egyéni teljesítmények felvillantásával egyszersmind a jövő irányába is előremutat – közölték a szervezők.

A válogatott arcképcsarnokban szereplő húsz személyiség a történelem, az irodalom, a művészet, a tudomány és a sport területén alkotott maradandót. A tárlat emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez közös siker, és az egyes nemzetek tagjai egyéni eredményeikkel az emberiség közös kultúrkincsét gazdagítják – áll a kiállítás ajánlójában.

Gaál Tibor 2010-ben, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság idején rendezett karikatúra-világversenyen aranyérmet nyert Puskás Ferencről készített, a kiállításon is látható rajzával. Évekkel ezelőtt kezdte el Nagy magyarok című portrésorozatát, amelyet a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára szlovák, cseh és lengyel hírességek portréival egészített ki.

A Visegrádi portrék című kiállítás október 30-ig látogatható a Várkert Bazár rendezvénytermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában