évforduló

2020.05.01. 17:17

Leleplezték ifjabb Rimanóczy Kálmán építész egész alakos szobrát Nagyváradon

Nagyváradon pénteken ünnepi ceremónia nélkül leleplezték ifjabb Rimanóczy Kálmán építésznek, a város több reprezentatív épülete tervezőjének az egész alakos szobrát – közölte Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke.

Az Ilie Bolojan nagyváradi polgármester tanácsadójaként dolgozó politikus az MTI-nek elmondta: már hónapokkal ezelőtt május elsejére, ifjabb Rimanóczy Kálmán születésének a 150. évfordulójára tervezték a szoboravatást, de a járványügyi korlátozások miatt le kellett mondaniuk az ünnepi ceremóniáról. Így pénteken Ilie Bolojan polgármesterrel ketten távolították el a leplet a szoborról és meg is koszorúzták a műalkotást.

Az életnagyságúnál nagyobb bronzszobor a nagyváradiak által Barátok templomaként ismert váradolaszi plébániatemplom előtti térre került. Alexandru Pasat szobrászművész alkotása délceg elegáns úriemberként mutatja be az építészt, akinek fontos szerepe volt Nagyvárad mai arculatának a kialakításában. A műalkotást interaktív szobornak szánják, talapzata alig emelkedik ki a járdaszintből, így bárki melléléphet, fényképet készíthet vele.

Az EMNP korábban közölte: a Rimanóczy-szobrot az önkormányzat rendelte meg és a munkálatok 400 ezer lejes (29,2 millió forintos) költségét is a város költségvetéséből finanszírozták. Zatykó Gyula a helyszínválasztást azzal indokolta, hogy a 42 évesen elhunyt Rimanóczy Kálmán földi maradványait a felszámolt olaszi temetőből a Barátok templomának alagsorában helyezték örök nyugalomra, magát a templomot pedig az építész tervei szerint alakították át, így nyerte el mai arculatát.

Ifjabb Rimanóczy Kálmán tervei alapján épült fel Nagyváradon a városháza, a pénzügyi igazgatóság palotája, a görögkatolikus püspöki palota, az ortodox püspökség jelenlegi székháza, a volt központi takarékpénztár épülete, a Moskovits-, a Rimanóczy- és az Apolló-palota, Debrecenben pedig az Első Takarékpénztár palotája.

Címkék#Erdély

Ezek is érdekelhetik