turistacsalogató is

2019.05.27. 17:49

Elkezdődött a szabadtéri színházi évad

Gazdag programmal várják a közönséget az idén nyáron is a szabadtéri színházak, amelyek műsorán színházi bemutatók, táncprodukciók, koncertek és kiállítások szerepelnek.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a nyári színházi évad hétfői budapesti megnyitóján felidézte, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetségét 22 éve hívták életre. Mint mondta, jól látszik, hogy azokban a városokban, ahol szabadtéri színházak működnek, a nyári idegenforgalom fellendül, azért választják ezeket a városokat a turisták, mert kulturális élményt is kapnak.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar állam ezeknek az intézménynek működési támogatást nyújt. Emlékeztetett: a tao-támogatási rendszer kivezetése után létrehozott előadóművészeti többlettámogatási rendszer elsők között gondoskodott a szabadtéri színházakról. Tájékoztatása szerint a támogatás két részből áll. Az első az alaptevékenységre fordítható. Második lépcsőben pedig egy pályázati, célirányos feladatelosztási rendszerben nyújtanak támogatást, amelyre 22 témakörben pályázhatnak a színházak. Az első körben, az alapműködésre, a szövetség valamennyi tagja magasabb összeget kapott a 2017-ben igénybevett tao összegénél – mondta.

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a tavalyi évben tagjaik 42 új bemutatót hoztak létre, összesen 593 előadást tartottak és 328 ezer látogatót fogadtak, idén ez a szám várhatóan növekedni fog.

Mint mondta, speciális helyszíneken működnek, amely már önmagában inspirációt ad, és akkor kínálnak színházi élményt, amikor más nem, hiszen a kőszínházak nagy része zárva tart.

A szövetség 2007-ben alapította az Amfiteátrum díjat azzal a céllal, hogy elismerje azok munkáját, akik kiemelkedő teljesítményükkel sokat tettek a magyar szabadtéri színházi kultúráért. Az elismerést 2017-től, emlékezve a szövetség alapító elnökére, Gedeon József Amfiteátrum díjnak hívják.

Elmondta: az elismerést Vidnyánszky Attilának ítélték oda, aki már 2004-től részt vett a szövetség tagszínházainak munkájában. Legtöbbször a Gyulai Várszínházban rendezett, de a Beregszászon, Gyulán, Debrecenben, vagy a Nemzeti Színházban létrehozott előadásaival eljutott a Kőszegi Várszínház, az Esztergomi Várszínház, a Szentendrei Teátrum, az Agria Nyári Játékok és a Szarvasi Vízi Színház színpadaira is.

Vidnyánszky Attila a díjat átvéve elmondta: az idén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Csárdáskirálynőt állítja színpadra, játsszanak Debrecenben, Szarvason, Gyulán, Kisvárdán, és Esztergomba készülnek a Csíksomlyói passióval.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatójaként kiemelte: Ilovszky Béla színházi fotós 40 év ördögszekéren című kiállításával kezdik május 31-én az évadot, amelyben 4 bemutató látható, köztük a Csoportterápia című produkció.

Kelemen Csaba, az Agria Nyári Játékok igazgatója elmondta: az idén 44 éves színház 44 előadással készül, köztük 5 bemutatóval, és húsz év után megújult az Egri csillagok című előadás.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta, hogy két nagyszabású előadást tűztek műsorra az idén: Szarka Gyula-Szálinger Balázs Zenta 1697. című rockoperája a zentai csatáról augusztus 14-én, míg a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című produkciója augusztus 19-én látható.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: kétnapos programsorozattal hívják fel a figyelmet Weöres Sándor életművére, 15. alkalommal rendezik meg a nemzetközi Shakespeare Fesztivált, az Erdélyi Hét keretében pedig erdélyi színházak mutatkoznak be. Hozzátette: 70-80 program, köztük 5 bemutató várja a látogatókat.

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatója elmondta: a június 21. és 29. között megvalósuló 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján 9 nap alatt 30 produkciót láthat a közönség.

Nagy Viktor, a Kultkikötő ügyvezetője elmondta: a 14 éve működő színház Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban van jelen, az idei évben a családi programok állnak a középpontba.

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: mintegy 130 programmal várják az érdeklődőket a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Három nagy nemzetközi társulat lép fel a fesztiválon, amelyre nyolc világsztár is érkezik.

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója kiemelte: az idén 50 éves színház 5 bemutatót tart.

Vecsei H. Miklós, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője elmondta: az idei programban a Sztalker Csoport előadásai is láthatók lesznek, öt másik előadás és egy ősbemutató mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában