Hegedűjáték

2018.10.01. 11:29

Szabadi Vilmos: kevés energiát vesztek

Minden egyes pillanat, amit a tanítással vagy a színpadon tölt, máris visszacsatolással szolgál a számára.

A legnagyobb akadémiákon ad mesterkurzusokat, és a leghíresebb nemzetközi hegedűversenyek visszatérő zsűritagja. Japánban több mint húsz koncertturnén vett részt, Finnországba több mint száz alkalommal hívták vissza koncertezni és mesterkurzust tartani. 59 CD-felvétele jelent meg. A zenélés mellett a Zeneakadémia tanszakvezetője. Szabadi Vilmos hegedűművész volt a Hír TV Ikon című műsorának vendége.

„Maga az erőforrás, amivel dolgozom” – mondta a hegedűművész a Hír TV Ikon című műsorában, amikor arról beszélt, hogyan tud a maga által támasztott elvárásoknak megfelelni, valamint hosszú évek óta ilyen magas szinten teljesíteni. Szabadi Vilmos szerint az a kulcs, hogy a hegedülést nem munkának tartja, hanem egy olyan öröm számára, „amit az ember a születése óta kíván”.

Úgy látja, a tanítás is segíti abban, hogy ilyen hosszú idő után is töretlen lelkesedéssel végezze a munkáját. „Rám bíznak kis lelkeket, akiket nekem kell felnevelni, vagy ha egy zsűribe ülök be, akkor ott is arról van szó, hogy fiatal emberkéket, művészeket látok, és azt látom, hogy micsoda hihetetlen erővel és munkabírással rendelkeznek, és milyen remek dolgot nekem is példát venni az ő életükből.”

„Minden egyes pillanat, amit én a tanítással, vagy a színpadon töltök, az rögtön nyújtja a visszacsatolást. Tehát nagyon kevés az a pillanat, amikor én energiát vesztek.”

Kiemelte Mozartot, mint aki a legnagyobb hatással volt munkásságára, megszállottan elemezgette darabjait. „Szinte vele kezdtem a pályát” – mondta.

„Mozart mindenkinél több információt ír egy darabba, sokkal több olyan meglepetéselemmel szolgál egy játék alatt, hogy egy várható fordulat helyett két teljesen más következik. Olyan előrelátó, jós volt a zenében, másrészt pedig olyan hihetetlen művészi, vagyis érzelmi ereje van a darabjainak, amit nagyon nehezen közelít meg bárki.”

A Hír TV Ikon műsorának teljes beszélgetését itt tekintheti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában