Rémület a köbön

2018.10.25. 07:58

Novemberben kezdik forgatni az első magyar horrorfilmet

Bergendy Péter Post Mortem című filmjének története az első világháború befejezése után játszódik egy kísértetek által megszállt magyar faluban.

France, Ile-de-France, Hauts-de-Seine (92), Puteaux : Photo post mortem d'un enfant, debout tenu par son pere assis, 1890 - 145 rue de Neuilly, Puteaux ©Lux-in-Fine/Leemage

Az Állítsátok meg Terézanyut!, A vizsga és a Trezor című film rendezője hat éve dolgozik a Post Mortem előkészítésén. A rendező az MTI-nek elmondta: olyan nagyszabású, széles közönséghez szóló produkciót akar készíteni, amely a nemzetközi piacon is megállja majd a helyét.

Magyarországon valójában még nem készült horrorfilm, ez lesz az első, kifejezetten horror műfajú produkció. A rendszerváltás előtt a horrorfilmeket üldözték itthon, „burzsoá műfajnak” tartották, és vitatott megítélése máig érzékelhető, holott ez ugyanolyan zsáner, akár a western, a krimi, a romantikus komédia és a többi. A horror világszerte népszerű műfaj, a moziban, DVD-n vagy sorozatokban, a fiatalok kifejezetten szeretik – emlékeztetett rá Bergendy Péter. „Ez a műfaj a tudattalanról szól, s emiatt pszichológusként is közel állt hozzám” – mondta.

Bergendy Péter filmrendező áll A vizsga című filmjének forgatásán, 2010. november 22-én este a VIII. kerületi Golgota utcában.
MTI Fotó: Kallos Bea

A Post Mortem cselekménye szerint

Tomás, a post mortem-fotós, aki a halottakat fotózza az elhunyt családjának körében, egy kis magyar faluba vetődik.

Olyan világot élünk, amikor a háború és a spanyolnátha rengeteg áldozata miatt a kísértetek szinte ellepték a Földet, ebben a faluban pedig kifejezetten sok kísértet van. Tomás belecsöppen a megszállott falu életébe, megismer egy tíz év körüli kislányt, Annát, és együtt próbálnak valamit tenni a kísértetjárás ellen.

A Post Mortem a Magyar Nemzeti Filmalap 600 millió forintos támogatásával készül a Supermodern Filmsúdió gyártásában, producere Lajos Tamás. Tomást Klem Viktor (A Viszkis, Veszettek), Annát pedig Hais Fruzsina játssza, a további szerepekben mások mellett Schell Judit, Anger Zsolt és Hámori Gabriella látható majd.

A forgatást 41 naposra tervezik, a felvételek november végén kezdődnek, és várhatóan február végén fejeződnek be.

„A film döntő többségét a szentendrei skanzenben forgatjuk le,

de lesz még több külső helyszín Budapest vonzáskörzetében, és stúdióban is dolgozunk majd. A víz alatti jelenetekhez külön nekünk építenek egy medencét a Soroksári úti filmstúdióban” – sorolta a forgatási helyszíneket a rendező.

Klem Viktor 2014. június 6-án.
Fotó: Honéczy Barnabás / MTI

Mint mondta, a forgatás után egy évet szánnak még az utómunkára, a vágásra és a trükkök elkészítésére, tehát nagyjából 2020 őszén kerülhet moziba a film.

A rendező azt is elárulta, hogyha sikerül nemzetközi piacra lépni a filmmel, szívesen folytatná a történetet: az már a húszas években, a spiritiszta szeánszok kisvárosi világában játszódna. Mint fogalmazott: számos konkrét ötletük is van már, amelyeket fel tudnak használni a következő részben.

Borítókép: post-mortem felvétel 1890-ből. Forrás: AFP / Lux-in-Fine/Leemage

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában