verseny

2018.09.12. 17:59

Vissza kell emelni a felnőttek világába a mesemondást

A Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig címmel meghirdetett népmesemondó versenyére 2018. október 10-ig várják a 18 év feletti pályázók jelentkezését.

Népmesemondó-versenyt hirdet a Hagyományok Háza. A nevezési kategóriák lehetőséget kínálnak szinte bárkinek, aki elmúlt 18 éves és szeretné megmérettetni magát, legyen akár gyakorlott vagy kezdő mesemondó – írja a Székelyhon.

A Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig címmel meghirdetett népmesemondó versenyére 2018. október 10-ig várják a 18 év feletti pályázók jelentkezését. A felhívást közreadóinak szándékáról Szabad Boglárka, az intézmény népmese-szakelőadója osztott meg részleteket.

A mesemondó versenyek rendezett formában és keretben újabb kori jelenségek.

Régen, a hagyományos kultúrában szintén megvolt a versengés, több példát tudnék idézni, amikor ügyes mesemondók egymással rivalizáltak: ki a jobb, a tréfásabb, ki tudja lekötni jobban a hallgatóság figyelmét

– fogalmazott Szabad Boglárka, hozzátéve, hogy az idők folyamán a mesemondó versenyek prózamondó karaktert öltöttek, a

népmesék szóról-szóra történő interpretálása, bemagolása – feszengő légkörben – zsűri előtt, zsákutcába vitte a szándékot. Holott

a népmese élőszóban, improvizatív módon előadott folklórműfaj,

a mesemondónak folyamatosan figyelnie kell arra, mi történik körülötte, ki a hallgatóság, és hogyan reagál, a mesemondónak és a

résztvevőknek milyen közös tudása van. Egykor ez jóval természetesebb volt, mivel a falu 2–3 mesemondójának háttértudása nagyjából megegyezett.

A mai mesemondóknál az említett háttértudás nincs meg feltétlenül. Innen fogant a mesemondó verseny ötlete: újra visszaemelni a felnőttek világába a mese eredeti műfaját. A verseny szervezői a felhívásban az élőszavas, improvizatív módon történő előadást hangsúlyozták. A megjelölt folklórgyűjtések a tiszta forrásból erednek, nincsenek kigyomlálva, elferdítve; az élőszavas beszéd jegyeit hordozzák, a hát, az aszongya, a „hogyismondjam” töltelékszavak is ugyanúgy részei.

A határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyre Marosvásárhelyről, illetve Maros megyéből is várják a jelentkezőket. Aki jól tud mesét mondani, úgy érzi, előadásával lenyűgözi a hallgatóságát, képes improvizálni, a környezetéhez alkalmazkodni, annak érdeklődését folyamatosan fenntartani, jelentkezzen. Bővebb tudnivaló a Hagyományok Háza honlapján található.

Borítókép: szekelyhon.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában