manifesto

2018.05.28. 14:21

Cate Blanchett arcai a Nemzeti Galériában

Tizenhárom szerepben - például brókerként, hajléktalanként és hírolvasóként - tűnik fel Cate Blanchett Oscar-díjas színésznő Julian Rosefeldt Manifesto című, tizenhárom csatornás filminstallációjában, amely szerdától látható a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Budapest, 2018. május 28. Érdeklõdõk Julian Rosefeldt német mûvész, filmkészítõ Manifesto címû, tizenhárom csatornás filminstallációjának sajtóbemutatóján Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) 2018. május 28-án. Az alkotásban Cate Blanchett Oscar-díjas színésznõ tizenhárom szerepben tûnik fel. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

Rendhagyó és inspiratív kiállítással jelentkezik az MNG: Julian Rosefeldt nagyszabású munkáját eddig mindössze egyszer, mozifilmként vetítették Magyarországon, a Nemzeti Galéria tereiben azonban tizenhárom nagy méretű képernyőn lesz élvezhető – mondta el a tárlat hétfői sajtóbemutatóján Szücs György főigazgató-helyettes.

Julian Rosefeldt német művész, filmkészítő Manifesto című, tizenhárom csatornás filminstallációjának sajtóbemutatóján Budapesten.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI Fotó

Petrányi Zsolt kurátor hozzátette: a kortárs német alkotó a művészeti manifesztumok, ezeken keresztül a 20. századi modernizmus különböző irányzatainak gondolkodásmódját idézi fel.

A művészeti kiáltvány műfaja a kommunikációs csatornák átalakulásával mára nagyrészt elavult, számos 20. századi manifesztum a feledés homályába merült. Julian Rosefeldt azonban kortárs környezetbe helyezve dolgozza fel ezeket a dokumentumokat – jegyezte meg.

Petrányi Zsolt elmondása szerint

a filminstallációt egy kronológia, az izmusok lexikona, a kiáltványok szerzőinek életrajzai és a kisfilmek szövegkönyvei segítenek kontextusba helyezni az MNG kiállításán.

Julian Rosefeldt felidézte, hogy néhány éve egy másik munkája során vett elő néhány manifesztumot, majd ezek hatására több mint száz híres vagy mára elfeledett kiáltványt olvasott újra.

Az alkotásban Cate Blanchett Oscar-díjas színésznő tizenhárom szerepben tűnik fel.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI Fotó

Tristan Tzara, Lucio Fontana, Filippo Tommaso Marinetti, Kazimir Malevics, André Breton, Elaine Sturtevant, Lars von Trier és sok más művész összesen 55 kiáltványának szövegéből

Julian Rosefeldt 13 kollázst készített, ezeket mondja el Cate Blanchett 13 kortárs élethelyzetben, például egy családi ebéd közben, egy temetésen vagy egy táncpróbán.

Julian Rosefeldt munkája tanulságaként kiemelte, hogy a művészeknek a társadalom részeiként kell alkotniuk, és reagálniuk a közgondolkodásban felbukkanó gondolatokra. Ezt bizonyítja a Manifesto első kiállítása óta eltelt két év is, melynek során a populizmus előretörésével eddigi alapértékek kérdőjeleződtek meg – fogalmazott a német alkotó.

A Manifesto szerdától augusztus 12-ig tekinthető meg az MNG A épületében; a kiállításhoz a szövegkönyvet magyar nyelven tartalmazó kísérőfüzet is készült.

Borítókép: Érdeklődők Julian Rosefeldt német művész, filmkészítő Manifesto című, tizenhárom csatornás filminstallációjának sajtóbemutatóján Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) 2018. május 28-án.

MTI Fotó / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában