Krimi

2023.03.04. 05:00

Romboló gránátot talált egy borsodi férfi, hazavitte, hogy eladja ócskavasnak

Kerekes kukába pakolta, úgy tolta haza a cuccot a nappaliba.

Illusztráció: Shutterstock

Vádat emelt egy 22 éves férfi ellen robbantószer engedély nélküli megszerzésével elkövetett robbantószerrel visszaélés bűntette miatt a Kazincbarcikai Járási Ügyészség  - írja közleményében Magyarország Ügyészsége. 

A férfi a patakparton talált két darab rozsdás állapotú, II. világháborús tűzérségi romboló gránátot kerekes kukával hazatolta, hogy később leadja a MÉH-telepen.

A lakóhelyén, egy borsodi kistelepülésen, a patakparton lévő átkelő mellett 2022. szeptember elején találta két rozsdás „bombaszerű” tárgyat. Két nap elteltével visszament, és kerekes szeméttároló edénybe helyezve azokat a lakására vitte azért, hogy értékesítse. A nagyszobában a földön tárolta, azonban a nagynénje ezt meglátta, és azonnal értesítette a rendőrséget.

 

Illusztráció: Shutterstock

A két, II. világháborús cseh gyártmányú, egyenként 40 kg súlyú ki nem lőtt tüzérségi romboló gránát élesnek minősült, mivel robbanóanyagot és gyújtót tartalmaztak. 

Ha a szabálytalan mozgatás és tárolás következtében felrobbannak, a robbanás romba döntötte volna a családi ház tároló helyként szolgált részét, az ott tartózkodók életüket vesztik, valamint 30 méteres sugarú körben képes lett volna életveszélyes sérüléseket okozni.

A kiérkező tűzszerészek a robbanóanyagot a közeli homokbányába szállították és megsemmisítették. Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában